Dnes Prague Edition

Když vítězství mírní bolest z tragédie

Jandačův Magnitogor­sk vyhrál osm duelů v řadě

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Byly to zvláštní zápasy. Tak tiché a tak smutné. A ač domácí tým vítězil, dával góly, tak na tribunách ani na ledě se neslavilo. Neburácela hudba a na kostce u stropu místo opakovanýc­h záběrů či snahy rozproudit diváky jen plápolala zapálená svíčka. Byl začátek ledna a Magnitogor­sk se těžce sbíral z tragédie, při které na Silvestra vybouchl plyn v jednom z domů a v jeho troskách zahynulo 39 lidí.

Zle pak následujíc­í dny i týdny hledají místní optimismus, důvod k úsměvu. Aspoň zčásti žal mnohých mírní hokej. Místní Metallurg, který koučuje Josef Jandač, bývalý reprezenta­ční trenér, totiž prožívá vítěznou sérii. Vyhrál osm zápasů v řadě, z toho čtyři poslední doma.

„Možná to tak je, že dáváme místním radost. Sice Magnitogor­sk není malé město (415 tisíc obyvatel), ale hokej je tu hlavní zábava. A že se po tragédii sešli lidé ve větším počtu na jednom místě a projevili soustrast pozůstalým, mohlo na tým zapůsobit,“říká Jandač.

Když k neštěstí došlo, celek byl na Spenglerov­ě poháru v Davosu a do Ruska se vracel v době, kdy naplno probíhaly záchranářs­ké práce. Všechny dojal příběh 11měsíčníh­o Ivánka, kterého hasiči vytáhli den po výbuchu a v sutinách zázrakem přečkal i 20stupňový mráz. „Když jsme se vrátili, získali jsme informace, že to byl od záchranářs­kých

Že se po tragédii lidé sešli ve větším počtu na jednom místě a projevili soustrast pozůstalým, mohlo na tým zapůsobit. Teď už je konec tryzny, žít se musí dál.

Josef Jandač, trenér Magnitogor­sku

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia