Dnes Prague Edition

Brexit: klíčové hlasování

Poslanci mají k dohodě výhrady. Británie je před chaotickým scénářem

- redAktorkA MF DNES JAnA ŠAfAříkovÁ

LONDÝN „Podpořte moji dohodu, nebo nakonec žádný brexit nebude,“sdělila premiérka Theresa Mayová včera v poledne britským poslancům.

Odklad brexitu je podle ní pravděpodo­bnější než neřízený odchod Británie z Evropské unie bez dohody.

Byl to jeden z jejích posledních pokusů, jak ještě narychlo přesvědčit vzpurné poslance, aby schválili odchodovou dohodu, kterou během posledního roku a půl Mayová vyjednala se zástupci Unie. Sněmovna bude hlasovat dnes večer, výsledek bude znám až v průběhu noci.

Nálada mezi poslanci nicméně dohodě nijak nakloněna není. Nebyla ani v polovině prosince, kdy měli původně hlasovat, než Mayová na poslední chvíli, jen den předem, rozhodnutí posunula na nejzazší možný termín, tedy na dnešek.

DohodA, neBo předčAsné volBy

Proti jsou labouristé a další opoziční strany, všichni poslanci koaliční Severoirsk­é unionistic­ké strany (DUP) i část vládních konzervati­vců. I když každý z jiných důvodů. Někteří s brexitem od začátku nesouhlasí, dalším se nelíbí celá odchodová dohoda nebo její části a pro jiné je navrhovaná varianta vystoupení z EU příliš mírná a nedůsledná.

Pokud parlament dohodu odmítne, bude to mít podle Mayové „katastrofá­lní dopad“. Na mysli tím měla důvěru občanů v politiky, kteří se nedokázali zařídit podle výsledku referenda.

Labouristé v takovém případě mají v úmyslu vyvolat hlasování o nedůvěře a následně předčasné volby. „Uděláme to, kdy uznáme za vhodné. Ale bude to brzy, nebojte,“řekl předseda Jeremy Corbyn.

Velmi vážné důsledky by ale takzvaný tvrdý brexit měl i na Británii jako celek. V takovém případě by totiž přišla i o téměř dvouleté přechodné období, během něhož se budou dále ladit a upravovat budoucí vztahy Británie a Unie.

I proto se Mayová snaží tvrdému brexitu zabránit. Poslední týdny se také objevují zprávy o tom, že se s EU snaží vyjednat odklad brexitu pro případ, že poslanci dohodu odmítnou.

„MÁme nové zÁruky“

Podle informací britských médií se brexit může odložit nejméně do července. Mayová nicméně nadále opakuje, že Británie vystoupí z EU podle plánu 29. března.

Ve svém včerejším projevu ve Stoke-on-Trent také uvedla, že od Evropské unie dostala „hodnotné záruky“ohledně takzvané irské pojistky, která má zaručovat klid na potenciáln­ě výbušné irské hranici. Právě vidina dalších nepokojů mezi Irskem a Severním Irskem, stejně jako potenciáln­ě odlišný režim pro Severní Irsko a zbytek Británie je pro část poslanců problém, kvůli němuž chtějí v hlasování o odchodové dohodě zvednout ruku proti.

Jestli ale tato dodatečná ujištění poslancům budou stačit, se uvidí dnes. Mnohým z nich podle očekávání nebudou stačit. To, co Mayová prezentuje jako své velké vítězství, navíc znamená pro EU spíše formální ujištění. V téměř šestisetst­ránkové dohodě se žádné úpravy dělat nebudou.

Mayová nyní hraje o všechno. Ačkoli sama v referendu hlasovala pro setrvání v EU, svou politickou kariéru založila na přesném opaku. A zatímco Británie teď nežije ničím jiným než dnešním hlasováním, EU si k němu už dá leda popcorn.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Nové referendum! Aktivisté kampaně za nové referendum o Evropské unii demonstruj­í v Londýně.
Foto: ČTK Nové referendum! Aktivisté kampaně za nové referendum o Evropské unii demonstruj­í v Londýně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia