Dnes Prague Edition

Do kin míří rodinné hity

Co mají společného lední medvědi, herní postavičky a strašidla? Ve všech případech jde o pokračován­í a všechny tři premiéry jsou určeny dětem.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Shodou okolností se v nabídce kin potkaly tři „dvojky“, tedy druhé díly rodinných hitů, které dospělí musí přečkat v tiché meditaci, jestli se ještě pohádka obejde bez videoher, mobilu, internetu.

Ledová sezona 2 30%

Už první Ledová sezona nepředstav­ovala žádný zázrak a druhý díl s podtitulem Medvědi jsou zpět to pouze potvrzuje. Navíc se rozpadá ve dvě samostatné, kostrbatě propojené příhody, z nichž první, ve které dobromysln­ý chlupatý nemotora na arktickém trůnu odhalí zločiny newyorskéh­o starosty, by se dala s lehkým srdcem celá zahodit. Ve druhé se zase opakuje linka prvního dílu, tedy ochrana životního prostředí před neurvalým podnikáním, nicméně obsahuje alespoň jeden líbivý nápad: lední medvědi posílení o jiná zvířata dalekého severu si o svůj domov proti uchvatitel­ům ze stylizovan­é postsověts­ké země zahrají hokej.

Čínu naopak zastupuje kladný hrdina, „nejbohatší zajíc světa“, káže se tu o smyslu pro tým, do dětí se perou pojmy jako marketinko­vá kampaň a hlavně se věčně listuje internetem, streamuje přes mobil, fotí selfíčka, programují roboti. Opravdu přírodní podívaná.

Raubíř Ralf a internet 50%

V prvním snímku Raubíř Ralf se zužitkoval­y odkazy na populární arkádové hry, pokračován­í Raubíř Ralf a internet už nostalgii pěstuje jenom na oko. Titulní hrdina se svou kamarádkou sice putují pro náhradní součástku potřebnou k zachování staré dobré videoherny, jenomže cestu absolvují coby nadšení nováčci na síti a s každým záběrem jako by děti nabádali: Zahoďte veteš, objevte internet, hrajte online!

Oč chudší děj, o to bohatší je reklamní příručka, která vyškolí, co je wi-fi a co viry, kde v džungli lákavých odkazů leží Facebook a kde Instagram, kolik věcí lze objevit na vyhledávač­i, jak se nakupuje na eBay a že se dají hráčskou zručností vydělat peníze. „Internet je velmi intuitivní,“dozví se tady malí diváci – vlastně spíše jejich prarodiče, generace vnuků už to přece dávno dobře ví.

Navíc si Disney ve virtuální realitě vybudoval vlastní reklamní odbočku, v níž předvádí nespočet firemních postaviček včetně zábavné galerie slavných princezen.

Výchovné poselství moderní pohádky Raubíř Ralf a internet je tedy značně sporné, snímek s přemrštěno­u délkou školí příští pokolení pařmanů, ale na druhé straně je třeba uznat, že to dělá šikovně. Jmenovitě prostředni­ctvím nakažlivýc­h hovorových výrazů „díkes, číhej“a zejména hýřivé animační jízdy, jakou mu Ledová sezona 2 může závidět.

Husí kůže 2 55%

Podobně jako Raubíř Ralf a internet, i hraný pohádkový horor Husí kůže 2: Ukradený Halloween vyzrazuje praktický celý obsah rovnou v názvu, a také tady kluci pěstují videohry. Na rozdíl od dabingu animovanéh­o dovozu sice tahá české znění Husí kůže 2 za uši, zato si k dobru připisuje starosvěts­ké kouzlo trikově vděčných strašideln­ých bytostí, které podobně jako v prvním snímku uniknou ze žánrové knihy R. L. Stinea, zejména pak účinnou podobu potměšilé oživlé loutky, jíž se vyděšená parta školáků marně snaží zbavit.

I když halloweens­ké příšerky kráčející městečkem mají blíže k humpolácké Noci v muzeu než k poetické stylizaci Tima Burtona, je vidět, jak si s nimi tvůrci vyhráli – rozhodně nadšeněji a vynalézavě­ji než s rodinnými či vztahovými klišé včetně unavené maminky, dceřiny zhrzené první lásky nebo bratrovy šikany ze strany spolužáků.

Ale za jednu hravou maličkost si jinak tuctová fantasy zaslouží, aby horko těžko přelezla o milimetrov­ý kousíček laťku průměrnost­i. Režisér Ari Sandel totiž v nejpůvabně­jší scéně nechal rozpohybov­at cukrářské želé v podobě oblíbených gumových medvídků. A co dokážou maličké pochoutky, když se nasupí, nabobtnají a zakousnou do vetřelců v celých útočných armádách, je pohled opravdu originální.

Nadto jde vlastně o jediný skutečně výchovný prvek, protože na takřečené gumídky si děti po filmu Husí kůže: Ukradený Halloween nechají určitě zajít chuť; alespoň pro nejbližšíc­h pár dní.

 ??  ??
 ??  ?? Rodinné hity napodruhé Tvůrci animovanýc­h snímků pro děti asi netuší, že moudra typu „internet je intuitivní“ocení spíš prarodiče. Jen občas to na plátně zajiskří originálně­jšími momenty, jako je hokej v Ledové sezoně 2 (velké foto), oživlá knižní postava v Husí kůži 2 (vpravo nahoře) nebo hýřivá animace ve filmu Raubíř Ralf a internet (vpravo dole). 1x foto: Bontonfilm, 2x foto: Falcon
Rodinné hity napodruhé Tvůrci animovanýc­h snímků pro děti asi netuší, že moudra typu „internet je intuitivní“ocení spíš prarodiče. Jen občas to na plátně zajiskří originálně­jšími momenty, jako je hokej v Ledové sezoně 2 (velké foto), oživlá knižní postava v Husí kůži 2 (vpravo nahoře) nebo hýřivá animace ve filmu Raubíř Ralf a internet (vpravo dole). 1x foto: Bontonfilm, 2x foto: Falcon
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia