Dnes Prague Edition

Všechny účty v jedné aplikaci? Banky váhají

Propojení účtů více bank využívá nyní jen šest procent lidí, ukázal průzkum

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Už je to víc než rok, kdy měly banky umožnit propojení s účty v jiných ústavech. Zatím to však udělaly jen některé. Řada finančních institucí s otevřením přístupu váhala, některé ho vnímaly jako byznysovou hrozbu.

Mezi prvními byla například Banka Creditas. Na podzim spustila aplikaci Richee, která aktuálně umožňuje přístup k účtům v pěti bankách. „Letos chceme napojit většinu tuzemských bank. Již v prvním kvartále by se mezi nimi měly objevit například ČSOB a Komerční banka,“říká provozní ředitel Creditas Kamil Rataj.

Z průzkumu společnost­i STEM/MARK, který má MF DNES exkluzivně k dispozici, vyplývá, že propojení účtů více bank využívá nyní necelých šest procent lidí, nejčastěji mladí lidé bez maturity. U dvou a více bank má přitom aktivní účet třetina respondent­ů.

Rataj říká, že aplikaci Richee si už stáhlo téměř 50 tisíc lidí, aktivně ji používá pět tisíc klientů. „Klienti mají připojené v průměru tři bankovní účty,“dodává Rataj.

Chtějí radit i více půjčovat

Regulace PSD2 bankám přikazuje, aby se souhlasem klienta umožnily třetím stranám přístup k zůstatkům účtů, transakční historii a zadávání plateb. K nim může do budoucna přibýt třeba možnost zadávat trvalé příkazy či stahování výpisů ve formátu PDF.

Do budoucna však může propojení přinést další výhody. „Každý klient musí zvážit, co mu to přinese a zároveň co ztrácí na svém soukromí, když k jeho datům získá přístup další banka,“upozorňuje Vladimír Knop z IT firmy Cleverlanc­e, která systémy a data z jednotlivý­ch bank propojuje.

Aplikace, do nichž si klient „nahraje“všechny své účty, už nyní podle Knopa mohou nabídnout například vyhledáván­í v historii transakcí u všech účtů, chytrou analýzu, za co člověk utrácí, či pomoc se správou osobních financí.

„A protože banka uvidí i jiné účty klienta, bude o něm vědět víc a může pro ni být tedy důvěryhodn­ější. Klient může získat například levnější úvěr či hypotéku,“říká Knop. Do budoucna data z aplikace umožní bankám nabídnout klientům na míru šitou nabídku produktů. Cokoliv, třeba cestovní pojištění (o něž mají podle průzkumu lidé největší zájem) nebo slevy do supermarke­tu.

K tomu je však zatím daleko. Některé banky jen umožňují nahlížení do účtů, které u nich klienti mají, odjinud. Například Česká spořitelna je propojena s pěticí bank.

„Možnost nahlédnout na své účty u České spořitelny využilo za poslední dva měsíce jen zhruba 1 200 klientů ČSOB, Komerční banky, banky Creditas a Air Bank. Příkaz k úhradě v rámci multibanki­ngu zadalo 84 klientů těchto bank,“říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Klienti se podle něj budou moci podívat na své účty jinde z digitálníh­o bankovnict­ví George zhruba v polovině roku.

Všechno dohromady

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia