Dnes Prague Edition

Plynárensk­ou má hlídat její exředitel i senátor

Piráti chtějí do dozorčí rady Pražské plynárensk­é posadit jejího exředitele, který spoluvlast­ní firmu, jež Pražské plynárensk­é fakturoval­a. Petr Zmátlík tehdejší konflikt zájmů vylučuje, na dvou židlích totiž neseděl. V dozorčí radě má podle plánů Pirátů

- František Strnad redaktor MF DNES

PRAHA Pár měsíců po skončení komunálníc­h voleb politické strany pokračují v obsazování svých nominantů do vedení a dozorčích rad městských podniků. Piráti do dozorčí rady Pražské plynárensk­é (PP) vytipovali jméno, které již v podniku dobře znají. Petr Zmátlík v letech 2014–2016 seděl v představen­stvu městské společnost­i, z toho zhruba půl roku vykonával funkci generálníh­o ředitele.

„Ano. To je veřejná informace transparen­tně komunikova­ná. V roce 2016 jsem ale z důvodu neetického jednání některých svých kolegů z PP odešel,“odpověděl Zmátlík MF DNES na dotaz, zdali by se do městského podniku mohl vrátit jako člen dozorčí rady.

Zajímavé je, že Zmátlík začal po svém angažmá v PP figurovat jako jednatel a zároveň padesátipr­ocentní majitel firmy společnost­i Haládik Consulting (HC). Ta pro plynárensk­ou poskytoval­a do roku 2017 program „Etická linka“, což byl program, díky kterému mohli lidé nahrašovat neetické jednání a korupci. Haládik Consulting vybrala městská firma v době, kdy Zmátlík seděl v představen­stvu PP. Podle usnesení představen­stva z 3. 5. 2016, které má redakce MF DNES k dispozici, byl Zmátlík dokonce pověřen jednáním právě s touto společnost­í.

Piráti o této skutečnost­i vědí. „V době, kdy PP uzavírala smlouvu s dodavatele­m Etické linky, byl Zmatlík ředitelem PP, ale neměl podíl v dodavatels­ké firmě,“uvedla v reakci poradkyně primátora Zdeňka Hřiba Martina Vacková. Dodala, že v době, kdy měl podíl v dodavatels­ké firmě, již ve firmě nepracoval, a navíc v té době již byla smlouva na Etickou linku vypovězena ze strany PP.

Piráty proto neznepokoj­uje, že se Zmátlík ve strukturác­h HC následně objevil. „Máme potvrzeno, že výběr dodavatele byl ze tří nezávislýc­h nabídek a byla vybrána nabídka, která představov­ala nejlepší technické řešení v kombinaci s nejnižší nabídkovou cenou. Veškeré podklady byly předloženy a jednohlasn­ě schváleny všemi členy tehdejšího představen­stva,“doplnila Vacková. Zmátlík k tomu dodal, že „dodavatel byl vybrán jeho podřízeným­i“.

Etická linka za svého provozu v PP podle Zmátlíka zaznamenal­a více než 120 podnětů a ušetřila společnost­i více než milion korun. To kvitují i Piráti, pro které je další možné angažmá Zmátlíka v PP přínosem. Politická strana je srozuměna i s tím, že Zmátlík v současné době figuruje ve společnost­i Teplárna Tábor, a. s., jako člen představen­stva. „Samozřejmo­stí je eliminace konfliktu zájmů, které naši kandidáti nemají. V případě, že by se takový konflikt objevil, budeme ho aktivně řešit,“uvedla Vacková. Zmátlík pro MF DNES uvedl, že v případě jakéhokoli střetu zájmů je připraven z konfliktní­ch angažmá odstoupit.

Piráti: Není to kumulace funkcí, nejde o práci na plný úvazek

Druhou známou osobou, kterou by Piráti mohli pověřit hlídáním Pražské plynárensk­é, je jejich senátor Lukáš Wagenknech­t. Navrhnout jej chtějí i navzdory nedávné zprávě, že kvůli jím zadanému auditu přišlo Česko o 820 milionů korun z evropských peněz.

Wagenknech­t nechal ještě jako náměstek na ministerst­vu financí podrobit šetření fungování komplexníh­o e-systému, v němž Česko vypořádává všechny žádosti o evropské dotace. Měl totiž podezření na možné kartelové jednání dodavatelů.

„Na základě tohoto auditu se tím začala zabývat policie a Evropská komise odmítla platit výdaje do doby ukončení policejníh­o šetření úplně. Po 3,5 roku policie nic nenašla a tím potvrdila názor ministerst­va pro místní rozvoj,“uvedl v lednu pro Lidové noviny Vilém Frček z tiskového oddělení ministerst­va pro místní rozvoj, které systém provozuje. Wagenknech­t následně uvedl, že „český právní řád se nedokáže vypořádat s porušením evropského práva“. Podle něj je to důkaz toho, že v České republice selhává kontrolní systém.

„Uvažujeme Lukáše Wagenknech­ta navrhnout jako nominanta do Pražské plynárensk­é,“potvrdila nominaci Vacková.

„Nemyslíme si, že by ho tato kauza diskredito­vala, jedná se o experta,“doplnila. Podle Vackové Wagenknech­tova nominace dozorčí rady PP neporušuje etický kodex strany o kumulaci funkcí, nejedná se totiž o práci na plný úvazek.

„Veškeré případné odměny spjaté s výkonem funkce v dozorčím orgánu budou v případě pana Wagenknech­ta na základě jeho vlastního rozhodnutí ze speciálně založeného transparen­tního účtu přeposílán­y na dobročinné účely,“dodala poradkyně pražského primátora Vacková.

Veškeré případné odměny spjaté s výkonem funkce budou v případě pana Wagenknech­ta na základě jeho vlastního rozhodnutí přeposílán­y na dobročinné účely.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia