Dnes Prague Edition

Porod tajila. Mrtvé dítě skryla v tašce

Nevědí, co si počít s těhotenstv­ím. Utajované problémy nakonec vyřeší extrémně. Takové případy končící násilnou smrtí novorozenc­e řeší justice opakovaně. Matkám hrozí vysoké tresty.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Stačilo zavolat záchranku, najít babybox anebo se později rozhodnout nabídnout dítě k adopci. Místo toho čtyřiatřic­etiletá Kateřina Č. novorozené­ho chlapečka loni na začátku března v jednom z panelákový­ch bytů usmrtila a tělíčko odložila. Tvrdí to žaloba, kterou včera začal projednáva­t senát Městského soudu v Praze.

Mladou ženu 4. března 2018 nechala známá přespat ve Stodůlkách. V bytě 3+1 v 6. patře se v té době kromě Kateřiny Č. nalézaly i dvě další ženy. To, že je náhodná podnájemni­ce těhotná, obě spolubydlí­cí netušily. Kateřina Č. to tajila.

Mladá žena o pomoc nikoho nepožádala ani v okamžiku, kdy na ni přišly porodní bolesti, a poté přivedla na svět životascho­pného chlapce. „Obviněná novorozenc­e po předchozím uvážení úmyslně usmrtila, a to tak, že ho nezjištěný­m způsobem udusila,“uvedl státní zástupce Jiří Valsamis.

Mrtvolku poté podle obžaloby ukryla v igelitové tašce. V místnosti, kde porodila, uklidila. Tašku odvezla výtahem do suterénu paneláku. „Zde ji s tělem novorozenc­e zanechala 5. března 2018 ráno na schránce hydrantu,“popsal události státní zástupce. O něco později žlutou igelitku s hrůzným obsahem našly děti na zahrádce před panelákem. Tam ji totiž někdo přenesl.

Osudově oddálený plán

„Porodila jsem, ale nevím, co se stalo,“přiznala během svého výslechu Kateřina Č. Taktéž připustila, že těhotenstv­í tajila.

„Měla jsem plán nahlásit se do porodnice, ale oddalovala jsem to, až bylo pozdě,“tvrdila soudu. Prý se bála, že ji její blízcí budou přemlouvat, aby si dítě nechala, zatímco ona ho chtěla nabídnout k adopci. Prý proto, aby se potomek měl lépe, prožil hezké dětství.

„Porodila jsem v pokoji, šlo to strašně rychle. Dítě se nehýbalo, nekřičelo, leželo na podlaze,“tvrdila obviněná soudu. To však ve svědecké ohrádce v jednací síni zpochybnil­a jedna z žen, které se nalézaly v bytě. „V noci mě probudil brekot dítěte, ale netušila jsem odkud. Že by to bylo od nás, to jsem vyloučila, myslela jsem, že to bude od sousedů,“řekla svědkyně. Obžalovano­u viděla jen krátce, při náhodném setkání v bytě.

Pár hodin po činu Kateřina Č. přála otci k narozeniná­m, aniž se mu svěřila s tím, co se stalo.

Obviněná v té době žila v tíživé sociální situaci. Nedoučená zahradnice se živila jako brigádnice, starosti měla i s bydlením. „Žila jsem v podnájmu, z toho jsem musela ale odejít. Bydlela jsem po kamarádkác­h,“sdělila soudu. Mateřství pro ni není novinkou, je dvojnásobn­ou matkou. Poprvé se jí stala před 14 lety. Potomka později nechala v péči otce. Před třemi lety porodila opět, tentokrát těhotenstv­í tajila až do posledního dne. Dcerku předala k adopci.

Za vraždu obžalované hrozí 15 až 20 let vězení, nebo dokonce i trest výjimečný. Verdikt by mohl padnout v únoru.

Smrtící tajemství

„Obdobných případů řeší městský soud ročně několik,“uvedla Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu. Jde o zbytečné tragédie, kdy místo přivolání pomoci třeba přes tísňovou linku matka volí mezní řešení. Následky jsou neodčinite­lné – smrt dítěte a následně přísný trest.

Naposledy v podobném případu poslal Městský soud v Praze za vraždu na 15 let do vězení Markétu V. Ta utajeně porodila v bytě na Lhotce v noci 28. září 2017 a dítě usmrtila. Mrtvolku schovala do pračky a poté v igelitu do skříně.

„Obžalovaná tajila porod, nezavolala záchranku, nenechala si pomoci od svého druha,“zdůvodnila zmíněný verdikt soudkyně Lenka Cihlářová. I pro Markétu V. nešlo o první porod. „Je zkušenou rodičkou, nejednalo se o její první porod, ale o opakovaný porod v domácím prostředí,“uvedl Martin Zelenka, předseda senátu Vrchního soudu v Praze. Vrchní soud loni na podzim patnáctile­tý rozsudek potvrdil.

Případy podle odborníků spojuje i to, že obžalované pocházejí ze sociálně slabších rodin a mají nižší vzdělání. „Předcházet podobným případům by mohla třeba preventivn­í kampaň. Taková, která ženám v podobné situaci představí možnosti, kde najít pomoc a jak problémy řešit včas a bez excesů,“uvedl psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Předcházet podobným případům by mohla třeba preventivn­í kampaň. Taková, která ženám v podobné situaci představí možnosti, kde najít pomoc a jak problémy řešit včas a bez excesů.

 ?? Foto: Jan Bohata ?? Rychlý porod Obžalovaná se u soudu hájila tím, že chtěla vyhledat pomoc a dítě dát k adopci. Prý to již nestihla.
Foto: Jan Bohata Rychlý porod Obžalovaná se u soudu hájila tím, že chtěla vyhledat pomoc a dítě dát k adopci. Prý to již nestihla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia