Dnes Prague Edition

Liam Gallagher z Oasis zahraje poprvé v Česku

-

PRAHA, OSTRAVA Sólovou koncertní premiéru zažije v červnu Metronome Festival Prague, kde se jako jedna z hvězd představí bývalý zpěvák legendární kapely Oasis Liam Gallagher. „Jsme opravdu nadšení, že Liam Gallagher zvolil jako jednu ze svých letošních zastávek Prahu a Metronome Festival. Bude to určitě jeden z těch koncertů, na které se bude dlouho vzpomínat,“říká programová ředitelka festivalu Barbora Šubrtová.

Gallagher v Praze poprvé a naposledy koncertova­l v roce 1997 ještě s Oasis, jeho bratr Noel se sólově loni uvedl v pražské Lucerně. Liamův festivalov­ý set slibuje jak písně z úspěšné desky As You Were, tak i největší hity Oasis. A taky půldruhé hodiny dlouhou show, což ovšem nemusí vyjít, protože zpěvák je věčný potížista a například loni na budapešťsk­ém Szigetu svůj stejně dlouhý slot nenaplnil. Odešel ani ne po hodině.

Magický Islanďan

Nová jména hlásí i festival Colours of Ostrava, který se uskuteční v červenci. Zasněný islandský skladatel Ólafur Arnalds studoval hru na klavír a coby bubeník bouřil v několika metalových kapelách. V roce 2007 vydal vlastní debutovou desku Eulogy for Evolution, hudební zpověď o životě a smrti, která obsahuje momenty bolestivě drásavé i neslýchaně povznášejí­cí. Z Arnaldse se stala postmodern­í ikona, jež senzitivní smyčcové a pianové party uctívá stejně jako zničující kytarové výboje.

Přehlídku doplní i bluesrocko­vý kytarista a zpěvák John Butler, nejúspěšně­jší nezávislý australský hudebník všech dob. Výbušná hudba jeho tria těká od rocku k blues, odpíchnuté­mu funky, melodickém­u folku, bluegrassu a reggae. (vah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia