Dnes Prague Edition

Světový kontrateno­rista, jenž si cení Stinga i vína

- — Věra Drápelová

PRAHA K událostem letošní koncertní sezony by mělo patřit provedení oratoria Saul od G. F. Händela, které se uskuteční dnes v brněnském Besedním domě.

Spolu s Czech Ensemble Baroque se jako sólisté představí mimo jiné Adam Plachetka, který ztvární krále Izraele Saula, a německý kontrateno­rista Andreas Scholl, jenž zazpívá Davida, přemožitel­e Goliáše. Král Davida sice obdivuje, ale postupně na něj začne žárlit.

Scholla, jenž se už dvacet let pohybuje na absolutní světové špici, si pražské publikum může pamatovat z Pražského jara 2016. „S Adamem Plachetkou jsem dosud nezpíval, ale je to skvělý zpěvák i herec, takže se těším,“říká.

Händelovo dílo, které se vyznačuje téměř operní dramatično­stí, podle Scholla zpracovává univerzáln­í témata. „Odehrávají se v něm konflikty mezi loajalitou, závistí, poctivostí i láskou. To všechno je činí srozumitel­ným i pro dnešního člověka,“tvrdí.

Pověstný střet Davida s Goliášem však oratorium nepopisuje. „Hudebně zde tento výjev není vylíčen, pouze na začátku sbor Izraelitů oslavuje Davidovo vítězství po návratu z bitvy,“upřesňuje Scholl.

Skladba zato obsahuje jeden z nejznámějš­ích smutečních pochodů, jenž se dodnes hraje na státních pohřbech. Na poslední cestě doprovázel i Winstona Churchilla nebo Helmutha Kohla.

Stará hudba je denním chlebem každého kontrateno­risty a také Scholl často vystupuje v barokních operách. Pouze s tímto repertoáre­m se však nespokojuj­e. „Už od svých 16 let produkuji popové písně, doma mám i profesioná­lní studio, v němž vytvářím vlastní hudbu. Sám sebe totiž vidím v prvé řadě jako zvědavého, kreativníh­o muzikanta a teprve poté jako kontrateno­ristu. Občas tedy na koncertech zpívám písně Billyho Joela nebo svoje vlastní,“podotýká.

Přijede i do Znojma

Současně oceňuje i některé výlety popových hvězd do svého oboru. Hlavně Stinga za jeho album Songs from a Labyrinth. „Osobně jsem se s ním potkal v Basileji a hovořili jsme o tomto projektu. Může být inspirací pro každého hudebníka, který se snaží lidsky i hudebně neustále vyvíjet. Stingova interpreta­ce písní Johna Dowlanda je autentická. Rozumí slovům i hudbě a dokáže ji přiblížit publiku, které by jinak takového autora asi nikdy neposlouch­alo,“zdůrazňuje.

Do Česka se kontrateno­rista letos ještě vrátí. 8. února bude totiž Saul uveden v pražském Rudolfinu. V rámci letního Hudebního festivalu Znojmo pak zazní i ve scénické podobě. Na jižní Moravě Scholl nikdy nebyl, ale ví, že stejně jako jeho domovský Kiedrich v Porýní je Znojmo městem vína. „Všechny regiony, kde se pěstuje víno, mají mnoho společného: kultura se tam těší značné důležitost­i a lidé jsou srdečnější a uvolněnějš­í. Víno nás zkrátka oduševňuje,“pochvaluje si Scholl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia