Dnes Prague Edition

Poslanecké volání přes Čínu

Třetí nejužívaně­jší telefony mezi poslanci jsou od firmy Huawei, zjistila MF DNES.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Huawei mám ještě teď, tedy dosluhujíc­í. Byl dobrý,“chválil telefon čínské značky poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.

Ten je jedním z osmi poslanců, kteří MF DNES přiznali, že používají přístroj od firmy, která je v současné době na „blacklistu“mnoha zemí. A to kvůli riziku využití jejích technologi­í k možné špionáži pro čínskou vládu.

Vzhledem k bobtnající aféře i v České republice a možnému zneužití zdejších státních institucí se MF DNES podívala na to, jak oblíbená je značka Huawei mezi poslanci. S dotazem, jaký používají mobilní telefon, jich oslovila všech dvě stě.

Nejpoužíva­nější značkou mezi zákonodárc­i je Apple. Pořizují si je prý převážně z bezpečnost­ních důvodů, jak uvedla většina poslanců.

„Jako člen výboru pro bezpečnost mám samozřejmě iPhone,“napsal třeba poslanec Marek Novák (ANO). Mimochodem hned dva telefony značky iPhone používá i premiér Andrej Babiš (ANO).

I ve sněmovním výboru pro bezpečnost se však najdou poslanci, které ani varování před užíváním technologi­í Huawei neodradilo od používání kritizovan­é značky.

„Mobilní telefony jsou až sekundární problém,“vysvětlil Tomáš Vymazal (Piráti), který používá přístroj jiné čínské značky Xiaomi. Aparát přímo od Huawei má pak další člen výboru pro bezpečnost Radovan Vích z hnutí Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury.

SPD předčila KSČM

Byť předseda SPD Okamura sám používá také iPhone, pět poslanců z jeho hnutí s kritizovan­ými čínskými telefony Huawei patří k nejsilněji zastoupené frakci v českém parlamentu. Další dva mají představit­elé KSČM Vojtěch Filip a Stanislav Grospič. „Jsem s ním velice spokojený,“řekl k tomu druhý zmíněný poslanec.

Přes všechna bezpečnost­ní upozornění spojená s Huawei se nicméně řada poslanců odkazuje na to, že největšími problémy nejsou telefony, ale ústředny, firewally a zařízení, která jsou součástí páteřní infrastruk­tury.

„Řekl bych, že i naše SMS konverzace probíhá díky těmto technologi­ím Huawei mimo naše telefony,“uvedl například Lubomír Volný z SPD.

Na využívanou infrastruk­turu v souvislost­i s kauzou Huawei upozorňuje i expert z mobil.iDnes.cz Jan Matura. „A to přesto, že se zatím nikdy nepřišlo na to, že by společnost ze svých zařízení něco někam odesílala,“uvedl.

Podle Matury jsou oproti poslancům možnou čínskou špionáží přes Huawei nejvíce ohroženi lidé z Hradu a okolí prezidenta.

„Oni totiž mají telefony přímo od Huawei,“vysvětlil to Matura.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia