Dnes Prague Edition

Průzkum: Lidé chtějí oddlužení i bez splacení třetiny

-

Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Veřejnost se přiklání k tomu, aby podmínkou osobního bankrotu a odpuštění zbytku dluhu nebylo splacení alespoň 30 procent dluhu. Tak to alespoň vyplývá z výzkumu agentury Median, která se lidí ptala na jejich názor na podobu novely insolvenčn­ího zákona. Poslanci o ní rozhodnou už příští týden.

Zatímco 47 procent dotázaných soudí, že osobní bankrot by měl být umožněn všem, kteří se pět let snaží splácet a nemají nekalé úmysly, jen 35 procent míní, že by měl být umožněn jen lidem, kteří za pět let splatí alespoň třicet procent dluhu. Zbytek účastníků průzkumu (18 procent) nevěděl.

Skoro milion lidí v exekuci

V Česku je přitom takřka 900 tisíc lidí v exekuci, velká část dlouhodobě a bez reálné šance se z dluhů dostat. Zastánci třicetipro­centní hranice říkají, že brání morálnímu hazardu, tedy aby si lidé půjčovali s vidinou bankrotu.

Bezbariéro­vé oddlužení má podle zjištění agentury Median větší podporu nejen mezi nezaměstna­nými, ale i mezi zaměstnanc­i a podnikatel­i. Variantu bez podmínky splatit alespoň třicet procent podpořilo 52 procent dotázaných OSVČ a podnikatel­ů.

Oddlužení bez zachování dosavadní podmínky splácení podporují voliči všech stran ve Sněmovně, i opozičních pravicovýc­h.

Senát v prosinci vrátil novelu insolvenčn­ího zákona Sněmovně, chce mimo jiné umožnit vyhlášení osobního bankrotu i nejchudším. Senátoři z novely doporučili vypustit ustanovení o soudním přezkumu, pokud by dlužník během pěti let nezaplatil alespoň 30 procent dlužné částky.

Zmírnění podmínek požadovaly po Senátu organizace pracující s lidmi v předlužení. Senát navrhl zrušit i podmínku, podle níž by splátka věřitelům musela být ve výši nákladů na odměnu insolvenčn­ího správce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia