Dnes Prague Edition

Skoro přišli o dům. Lidé se na ně složili

- — Martin Trdla

SLOUP V ČECHÁCH Lidé projevili solidaritu s obyvateli Sloupu v Čechách na Českolipsk­u, kterým vyhořel v říjnu jejich dům.

Ve veřejné sbírce na pomoc obětem požáru vybrali 145 tisíc korun.

Co nezpustoši­l požár, zničila voda při hašení. Jen předběžná čísla hovoří o škodě kolem jednoho a půl milionu korun.

Aby ve zbědovaném domě ve Sloupu v Čechách mohly tři rodiny znovu bydlet, potřebují peníze na nejnutnějš­í úpravy.

„Lidé už během požáru přinášeli pití, něco k jídlu, zubní kartáčky, základní věci. Hodně pomohla obec. Zajistila ubytování a prostory pro skladování věcí, které požár přestály. Děti ve škole udělaly sbírku a nosily svoje úspory. Přicházely balíčky poštou, lidé posílali vše nezbytné ručníky, povlečení a další věci,“popsala Petra Vlčková, ředitelka neziskové organizace Rodina v centru, která na postižené uspořádala online sbírku.

„Lidé mají hluboko do kapsy. Obdivuji každého, kdo přispěl. Vím, že to lidi z vyhořelého domu podrží. Fakt, že nebudou finančně úplně na dně, i když na opravy to zdaleka nestačí,“dodala Vlčková.

Všichni obyvatelé před ohněm stačili včas utéct, dva z nich ale kvůli šoku potřeboval­i péči záchranářů. Zranění utrpěli ještě tři hasiči při pádu stropu a jeden z nich je stále na nemocenské.

Požár poškodil střechu, propadl se strop a poškozené jsou i stěny v patře. Příčinou požáru byly špatně odizolovan­é dráty, které se dostaly do kontaktu se suchým břečťanem. „Slyšela jsem šílený praskot, který mám pořád v hlavě. A hned jsem věděla, co se děje. Chytla jsem kluka, psa, mobil a to bylo vše. Ještě jsme přeparkova­li auta a sousedi dali ven plynovou bombu. Děti brečely. Jen jsme koukali, jak šlehají plameny ze střechy,“uvedla obyvatelka domu Blažena Chýlová.

Výtěžek sbírky poslouží na nezbytné stavební úpravy domu. Budova má provizorní střechu. Nyní jeho obyvatelé bojují proti studenému a vlhkému počasí. Celý dům vytápějí, i když nejsou prostory v patře obyvatelné, aby zabránili plísni a praskání zdiva.

 ?? Foto: Rodina v centru ?? Vyhořelý dům Výtěžek sbírky poslouží na nezbytné stavební úpravy domu. Budova má provizorní střechu.
Foto: Rodina v centru Vyhořelý dům Výtěžek sbírky poslouží na nezbytné stavební úpravy domu. Budova má provizorní střechu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia