Dnes Prague Edition

Nachlazení kolegové Čechům vadí

-

Linda Veselá redaktorka iDNES.cz

Nachlazení kolegové v práci vadí více než dvěma třetinám Čechů a Slováků. Přesto ke svému onemocnění přistupují stejně – 95 procent z nich chodí s rýmou do práce alespoň občas, třetina vždy a osm lidí ze sta od příchodu do zaměstnání neodradí ani horečka, zjistila studie agentury STEM/MARK.

Při kašli, rýmě či bolesti v krku zůstanou doma jen čtyři procenta dotazovaný­ch. Při stejných komplikací­ch v kombinaci se zvýšenou teplotou nedorazí do práce třetina lidí. Horečka odradí od příchodu do práce 56 procent zaměstnanc­ů.

Nejčastěji chodí nachlazení do práce mladí lidé mezi 18 a 29 lety.

S rýmou na pohotovost?

Lékaře vyhledává při příznacích nachlazení hned sedm procent Čechů. Jenže ti před tím varují. „S každým nachlazení­m nemůžeme chodit k lékaři, to bychom zahltili lékaře a nakazili ostatní pacienty,“říká primář ORL kliniky v pražské motolské nemocnici Michal Jurovčík. by proto podle lékařů kromě svého zdraví měli zvážit i to, zda v případě cesty do práce nemohou někoho nakazit.

Zůstat doma by podle Jurovčíka měli v případě prudkého nástupu obtíží, jako je teplota, třesavka, výrazná sekrece z nosu či celková slabost. „Pokud infekci přecházíme, může vyústit do komplikací,“vysvětlil Jurovčík. Tou nejčastějš­í je akutní infekce vedlejších nosních dutin, středního ucha, průdušek či plic.

Takzvané sick days, tedy zaměstnane­cký benefit formou placeného zdravotníh­o volna na vyléčení, které pracovník může čerpat bez lékařského potvrzení, má k dispozici jen čtvrtina zaměstnaný­ch v Česku.

 ??  ?? S kapesníkem Nejvíce infekční je rýma v prvních dnech. 2x foto: Shuttersto­ck
S kapesníkem Nejvíce infekční je rýma v prvních dnech. 2x foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia