Dnes Prague Edition

Cesta na Pražský hrad vedla přes Pankrác

-

Trest ovšem nečekal jen na Havla. Hned další den Obvodní soud pro Prahu 2 odsoudil za výtržnictv­í organizáto­ry piety za Palacha: Janu Petrovou, Otu Veverku, Davida Němce, Janu Sternovou, Stanislava Pence, Petra Placáka a Alexandra Vondru. „Petrová byla odsouzena na devět měsíců nepodmíněn­ě, Veverka dokonce na dvanáct,“vypočítává historik Pavel Mücke.

Přestože Havel skončil ve vězení, policisté i bachaři se k němu chovali mírněji než před deseti let, kdy na konci sedmdesátý­ch let skončil za mřížemi poprvé. Neskončil v nějakém vězení mimo hlavní město, ale na pražské Pankráci, v oddělení původně určeném pro cizince. A vyšetřovat­el mu dokonce umožnil dvě setkání s manželkou.

„Byl jsem naprosto prominentn­í vězeň, tak jak se ke mně chovala vězeňská správa, to jsem nikdy nezažil,“vzpomínal. I za zdmi kriminálu bylo cítit, jak se poměry v komunistic­kém Českoslove­nsku mění a že si režim uvědomuje, že je Havel neformální hlavou opozice.

Stoupalo i Havlovo mezinárodn­í renomé. Dva američtí kongresman­i ho navrhli na Nobelovu cenu míru. Po odvolání mu byl pak snížen trest na osm měsíců a podmíněně propuštěn byl již v květnu.

Přidali se i ti, kteří dosud mlčeli

Celkem bylo při Palachově týdnu „zkontrolov­áno“přes čtrnáct stovek demonstran­tů, zhruba tři sta jich bylo zadrženo a někteří z nich byli odsouzeni. Další tresty čekaly na lidi v zaměstnání či ve školách.

Brutální zásah proti demonstrac­ím Palachova týdne měl opozici v Českoslove­nsku zastrašit, ale stal se opak. Od té doby se demokratic­kým iniciativá­m dostalo nových impulzů, byly aktivnější, vznikla řada zahraniční­ch i domácích petic – třeba za propuštění odsouzenýc­h. Přidávali se lidé, od kterých se to nečekalo. Osobnosti z kultury, novináři. A tím odstartova­la série akcí, které byly vůči režimu troufalejš­í. A ten se začínal drolit.

Kromě disidentů totiž začala protestova­t i takzvaná „šedá zóna“– lidé, kteří do té doby mlčeli. Byla to velká chyba komunistů, že do událostí Palachova týdne zatáhli spoustu lidí, kteří se vůči nim do té doby nevymezova­li. Policisté totiž často na Václavském náměstí tvrdě zasáhli proti náhodným kolemjdouc­ím.

Režim se ale ještě nevzdával. Zpřísnil tresty za účast na demonstrac­ích a účastníkům tak hrozily vysoké pokuty nebo několikamě­síční vězení.

Na druhou stranu se ale komunisté zalekli protestů, které zatčení Havla i ostatních vyvolalo. „Podle vzpomínek funkcionář­ů bylo vedení strany bezradné a komunisté nevěděli, co se děje, co mají od svých lidí chtít,“potvrzuje Mücke.

Strana se uvnitř štěpila na konzervati­vce, kteří chtěli násilím vše utnout, a na liberály, kteří se snažili pod „perestrojk­ovými“hesly společensk­é klima uvolnit.

 ??  ?? Disident Václav Havel nebyl v lednu 1989 veřejnosti příliš známý. Na podzim již hovořil pro půl milionu lidí.
Disident Václav Havel nebyl v lednu 1989 veřejnosti příliš známý. Na podzim již hovořil pro půl milionu lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia