Dnes Prague Edition

Referendum č. 2 nebude. Vláda má přesto plán

Podpora mezi Brity pro setrvání v EU je nejvyšší od minulého referenda.

- Redaktorka MF DNES

Jana Šafaříková

LONDÝN Británie odpočítává dny do 29. března, kdy formálně vystoupí z Evropské unie. I když nikdo zatím vzhledem k chaosu kolem odchodové dohody neví, jak se tak stane. A pokud vůbec.

Premiérka Theresa Mayová se stále odkazuje na „vůli lidu“, který v referendu rozhodl a pověřil vládu úkolem vyvést zemi z EU. Zároveň nicméně vyjednává v Bruselu možný odklad, i když to zatím za britskou stranu nikdo oficiálně nepotvrdil.

K tomu všemu podpora Britů toho, aby země nadále byla součástí Evropské unie, podle průzkumů veřejného mínění setrvale stoupá.

Po dvou a půl letech, která od referenda v červnu 2016 uběhla, se nyní podle agentury YouGov 56 procent Britů domnívá, že nejrozumně­jší je celý brexit zrušit.

Vláda přitom tuto možnost má. Podle rozhodnutí Evropského soudního dvora může jednostran­ně stáhnout článek 50 Lisabonské smlouvy, jehož spuštěním před téměř dvěma lety Británie oznámila svůj záměr z EU vystoupit.

Bez ohledu na dosavadní vyjednávac­í anabázi může své rozhodnutí do konce března vzít zpět. Nepotřebuj­e k tomu ani souhlas EU, ani jednotlivý­ch členských států.

Pokud by se vláda rozhodla celý postup zastavit, je stažení článku 50 tím nejpřímoča­rejším řešením. Vláda stejně jako poslanci se tím nicméně alespoň navenek příliš vážně nezabývá. Ti, kteří si přejí setrvání země v Unii, prosazují výrazně komplikova­nější možnost: druhé referendum.

Ač vláda soustavně popírá, že by k takové možnosti vůbec mohlo dojít, časový harmonogra­m už má přesto zpracovaný.

Podle interního vládního dokumentu, který zveřejnil zpravodajs­ký server Politico, by příprava nového referenda zabrala necelý rok. Nejdříve by se tedy mohlo uskutečnit koncem letošního roku. Mayová o této možnosti jednala také se zástupci opozičních stran, jejichž podporu pro další postup nutně potřebuje.

I ti však k této možnosti mají výhrady. Liberální demokraté například nesouhlasí s tím, že by příprava měla zabrat tolik času. „Je to úplný nesmysl. Referendum lze zorganizov­at mnohem rychleji,“řekl poslanec liberálníc­h demokratů Alistair Carmichael.

Mayová nicméně opakování referenda soustavně odmítá. Bylo by podle ní „zradou“na výsledku z roku 2016. „Zmíněný dokument je pouze informativ­ní. Pozice vlády je stále taková, že druhé referendum je vyloučené,“uvedla kancelář premiérky v Downing Street.

Opakování referenda naopak kromě liberálníc­h demokratů podporuje také opoziční Skotská národní strana a velká část labouristů, i když zatím s výjimkou jejich předsedy Jeremyho Corbyna.

Předpoklád­á se, že pokud by na tuto možnost nakonec přece jen došlo, zvítězila by varianta Remain, tedy další setrvání v Unii.

Podle agentury YouGov je rozdíl mezi poměrem hlasů obou stran od minulého referenda dosud nejvyšší. V případě, že by se konalo nyní, skončilo by s výsledkem 56:44 pro setrvání v EU.

 ?? Foto: ČTK ?? Stop brexitu Většina Britů se podle průzkumů přiklání k zachování britského členství v EU.
Foto: ČTK Stop brexitu Většina Britů se podle průzkumů přiklání k zachování britského členství v EU.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia