Dnes Prague Edition

Švédské bezvládí končí, premiérem bude Löfven

-

STOCKHOLM Nekonečné čtyři měsíce švédského povolebníh­o patu jsou u konce.

Švédští poslanci včera schválili do funkce předsedy vlády dosavadníh­o premiéra Stefana Löfvena, který je i šéfem strany Sociálních demokratů.

Nový menšinový kabinet, který vytvořil premiér společně se Stranou zelených, bude představen v pondělí, kdy se také Löfven ujme funkce.

Bude to jedna z nejslabšíc­h vlád v zemi za posledních 70 let.

Löfvenovi se podařilo v uplynulých dnech uzavřít dohodu s několika stranami napříč politickým spektrem, jejichž společným cílem bylo zabránit protisysté­mové straně Švédští demokraté, prosazovat svou politiku.

Švédští demokraté si od minulých parlamentn­ích voleb výrazně polepšili a v 349členné sněmovně získali 62 míst. Dosud opoziční Strana středu a rovněž opoziční Liberálové Löfvenovi před hlasováním slíbili, že nebudou bránit jeho plánu na vznik kabinetu Sociálních demokratů a Strany zelených. Stejně se nakonec rozhodla i exkomunist­ická Levicová strana, s jejíž podporou doposud Löfven vládl. Kandidát na premiéra ve Švédsku potřebuje, aby proti němu nehlasoval­a většina poslanců, tedy 175 členů zákonodárn­ého sboru.

Löfvena včera podpořilo 115 poslanců, 153 bylo proti a 77 se hlasování zdrželo.

Bývalý svářeč a odborářský vůdce Löfven byl pro dosažení svého cíle donucen k četným ústupkům včetně slibu snížení daně z příjmu, deregulace pracovního trhu a nájemného. Tato opatření převzatá z volebního programu středoprav­ých stran ho pravděpodo­bně budou stát sympatie mnoha tradičních sociálněde­mokratický­ch voličů.

„Dohoda mezi koalicí a dvěma středoprav­ými stranami obsahuje znepokojuj­ící prvky pro levé křídlo, zvlášť pak v podobě daňové politiky, která hrozí prohlouben­ím nerovností ve švédské společnost­i," uvedl politolog z univerzity v Göteborgu Ulf Bjereld.

O návrhu, aby Löfven pokračoval ve funkci ministersk­ého předsedy, švédský zákonodárn­ý sbor již jednou dříve hlasoval. V polovině prosince ale tuto možnost poslanci ještě zamítli. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia