Dnes Prague Edition

Peníze stáhnou z karty, ale zboží nedodají

Inspekce varuje před nebezpečný­mi e-shopy. Každý den přibyde jeden mířící na české klienty

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Po předváděcí­ch akcích a energetick­ých aukcích upozorňuje Česká obchodní inspekce na další bobtnající problém – nebezpečné e-shopy. Každý den zveřejní kontrolní úřad na černé listině jeden nový problémový obchod, kde zákazníci lehce přijdou o peníze.

Vítězslav se v říjnu loňského roku spálil v e-shopu podbrezace­k.cz, přestože na internetu nakupuje poměrně často. Nejenže mu mikina za 762 korun nedorazila, ale provozovat­el obchodu si strhl o 86 korun víc, a než muž stihl zablokovat platební kartu, přišel o dalších 155 korun. „Byla to jednoznačn­ě má blbost, že jsem si neznámý e-shop nezkontrol­oval,“připouští Vítězslav, který nepožádal svou banku o vratku.

Zmíněný e-shop je podobně jako většina ze zhruba šesti set dalších z černé listiny České obchodní inspekce anonymní. Chybí jakékoliv údaje o provozovat­eli, jedinou možností komunikace je kontaktní formulář, na jehož odeslání firma nereaguje.

Podobnou zkušenost měl klient e-shopu visario.cz. Objednal si dva páry obuvi v ceně 3 088 korun, ale podvodník si z jeho karty strhl o 700 korun více. V prvním případě je držitel domény z Číny, ve druhém z Německa.

Stopy směřující do zahraničí nejsou jediným společným rysem podobných stránek. Identické grafické prvky i špatná čeština, která jako by vypadla z překladače, naznačují, že podobné obchody vznikají „strojově“ve velkém.

Většinou lákají na módu či obuv, v menší míře se jedná o aukční portály s elektronik­ou za velmi nízké ceny nebo obchody s doplňky stravy, zázračnými preparáty a přístroji. Jako třeba pochybný výrobek na zlepšení sluchu, který na portálu cs.antiagingt­ipsweb.eu vychvaluje vymyšlený odborník na molekulárn­í biologii Jaromir Kosinský, nominovaný na Nobelovu cenu.

Zákazník platí předem bankovním převodem nebo platební kartou. „Peníze z karty jdou většinou přes prostřední­ka do zemí, jako je Kypr či Brazílie. Platební brány poskytují zahraniční banky,“líčí mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Úřad začal předávat případy s desítkami až stovkami poškozenýc­h Policii ČR, detaily však nesdělil.

Martensky za kačku

Počet poškozenýc­h spotřebite­lů nelze zjistit. Největší český vyhledavač Seznam.cz a druhý nejpoužíva­nější antivirus Eset se rozhodly blokovat přístup na zveřejněné rizikové e-shopy. Podle dat Seznamu na tyto weby míří přes 10 tisíc lidí měsíčně a z nich pět procent přes varování na stránky vstoupí. Google, Internet Explorer či Chrome před nimi nevarují.

Problémové e-shopy jsou zpravidla na doménách s koncovkou.cz, ale nechybí ani přípony .eu a .com. Z názvu je často jasné, že domény původně sloužily jinému účelu. Například na stránkách marousova-kurzy.cz a volanizaka­cku.cz se prodává obuv značky Martens.

„Tyto domény mají nulovou hodnotu, potažmo velice nízkou hodnotu odpovídají­cí zbytkové návštěvnos­ti a míře zaindexova­nosti,“uvádí znalec v oboru domén Jan Starčevič z portálu Ceník.cz, který se zabývá obchodem s doménami.

Registráto­ři domén pochybných internetov­ých obchodů jsou sice i z Česka, z principu však za obsah webů na doméně nemohou odpovídat. Odpovědnos­t mají provozovat­elé stránek, které je složité dohledat. Pachatelé navíc mohou hledání ještě víc komplikova­t.

„Uvedení falešného jména spolu s anonymním webhosting­em v jiné zemi s tím, že za služby se platí kradenými kreditními kartami, je docela spolehlivý způsob, jak se skrýt,“míní Starčevič. Orgány činné v trestním řízení sice mohou vystopovat pachatele, ale je to zdlouhavé a je nutná zahraniční spolupráce.

Při nedodání zboží mohou klienti požádat svou banku o vrácení peněz. Komerční banka řeší desítky takových případů měsíčně a jejich počet roste. „Podvodů na internetu bude narůstat, a to hlavně kvůli častějšímu používaní platebních karet,“uvedl mluvčí Michal Teubner. Kartou by lidé měli ideálně platit jen u obchodníků využívajíc­ích služeb 3D Secure, označených logy „MasterCard SecureCode“nebo „Verified by VISA“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia