Dnes Prague Edition

Mlží invaze z Indie až k nám domů do Troji

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Jsou to krásná místa. Jezera a vodní kanály s průzračnou brakickou vodou, porosty kvetoucích tropických keřů a kokosové palmy, tu a tam barevný domek a dřevěné, velkým kanoím podobné čluny. Takové jsou Backwaters poblíž Kóčinu na západním pobřeží Indie. V životě by mě nenapadlo, že tu na mne během mé krátké návštěvy vykoukne souvislost s Vltavou v pražské Troji.

Ve vší té kráse a romantice je život obyvatel Backwaters velmi skromný a rádi si přivydělaj­í tím, že turistům předvedou hlavní zdroje jejich obživy: jednak ruční smotávání provazů z kokosových vláken, jednak lov a zpracování drobných vodních mlžů.

Nevděčná dřina je obojí, ale zastavím se u mlžů. Jejich sběr probíhá buď při brodění vodou, nebo ze člunů. V případě sběru ze člunů je muži jakýmisi hráběmi se sítí shrabávají ze dna. Přibývají jim jen pomalu, protože nejvíc jich má velikost jeden až dva centimetry a na dně jich není tolik. Ještě na člunu je propláchno­u, a když se jim jich nashromážd­í dostatečné množství, odvezou je na břeh. Tam je ženy ve velkém kotli uvaří.

Pak je sypou do bubnového síta. Pod ně vypadává uvařené „maso“, které ženy ukládají do hedvábných šátků, a na jeho konci prázdné lastury. Obojí se prodává. „Maso“v přepočtu za 12,60 koruny za kilogram, větší lastury o velikosti přibližně tří nebo čtyř centimetrů za zhruba 1,70 koruny za kilogram a nejběžnějš­í malé jen za 85 haléřů. „Maso“se jí a lastury se zpracováva­jí na vápno, k využití ve farmaceuti­ckém průmyslu.

Když jsem se zajímal, o jaké mlže jde, dozvěděl jsem se, že jde o zástupce čeledi korbikulov­itých. V Asii žije řada druhů této čeledi. Současně jsou oblíbenou pochoutkou a snad díky tomu se korbikula asijská – velmi podobná menším mlžům sbíraným v Backwaters – dostala spolu s přistěhova­lci z Asie do Severní Ameriky.

A zjevně se jí tam daří, v Kalifornii bylo údajně zjištěno až 131 000 korbikul na metr čtvereční dna! Svůj invazní potenciál však korbikula osvědčila i ve střední Evropě. Z Hamburku postupoval­a proti proudu Labe a v roce 1999 byla poprvé zjištěna v Česku. Její šíření pokračoval­o a loni byla publikován­a zpráva, že se v roce 2017 dostala do Prahy. Objevila se ve Vltavě právě u nás v Troji – a kdo ví, jestli ji už nemáme i ve Vodním světě přímo v zoo. Vzhledem k tomu, že podle posledních zjištění pronikla Vltavou až na Slapy, by to nebylo velké překvapení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia