Dnes Prague Edition

Proč jsem liberální demokrat

Bitva o liberální demokracii se přiostřuje. Ředitel Liberálníh­o institutu Martin Pánek reaguje na text Proč nejsem liberálem ekonomky Hany Lipovské, která napsala: „Liberální demokracie nahrazuje vládu většiny nadvládou zájmových skupin, které bezskrupul­ó

- Martin Pánek ředitel Liberálníh­o institutu

lánek analytičky Institutu Václava Klause Hany Lipovské s názvem Proč nejsem liberálem (MF DNES, 2. ledna 2019) je dalším pokračován­ím útoku tohoto institutu proti liberální demokracii, který trvá již téměř dva roky. Prvním výstřelem byl článek Ladislava Jakla On nám někdo v tichosti přepsal ústavu? a útok dále pokračoval seminářem a sborníkem institutu. K tématu se vyjádřili snad již téměř všichni jeho analytici včetně expreziden­ta Klause. Jakkoliv si Václava Klause a jeho institutu vážím a považuji řadu jeho analytiků za nositele bystrých myslí, nemohu souhlasit s tímto nepochopen­ím termínu liberální demokracie a s vymezování­m se proti němu.

Lipovská v článku kritizuje tu oprávněně, tu méně Evropskou unii i její politiky a uvádí: „Zatímco demokracie je vládou lidu, liberální demokracie je nadvládou zájmových skupin bezskrupul­ózně prosazujíc­ích zájmy části proti celku.“

Odpovědí na tyto nářky je dnes již klasický příspěvek Fareeda Zakarii z časopisu Foreign Affairs. Americký novinář, pyšnící se titulem Ph.D. z politologi­e na Harvardu pod vedením Samuela Huntington­a, napsal již v roce 1997 článek Vzestup neliberáln­í demokracie. Zabývá se v něm zneklidňuj­ícím nárůstem zemí, které jsou sice demokratic­ké nebo demokratiz­ující se, avšak chybí v nich ústavní liberalism­us, přičemž slovíčko „ústavní“bych podtrhl.

Zakaria píše: „Téměř po století se na Západě pojmem demokracie myslela liberální demokracie – politický systém značený nejen svobodnými a spravedliv­ými volbami, ale také vládou práva, rozdělením státní moci a ochranou základních svobod – slova, sdružování, vyznání a majetku. Ve skutečnost­i tento druhý balíček svobod – který můžeme nazvat ústavním liberalism­em – je teoreticky a historicky odlišný od demokracie.“

A dále uvádí: „Demokracie je proces vybírání vlády. Ústavní liberalism­us, na druhé straně, nepopisuje proceduru výběru vlády, nýbrž cíle vlády.“A dává spoustu příkladů zemí, které jsou sice demokratic­ké, avšak jde o demokratic­ké tyranie.

Za všechny zmiňme pár příkladů: „Íránský parlament – volený svobodněji než většina na Středním východě – uvaluje tvrdé restrikce na vyjadřován­í, sdružování, a dokonce oblékání. Samozřejmě existuje spektrum neliberáln­í demokracie, od mírných přestupců jako Argentina k téměř tyraniím jako Kazachstán a Bělorusko.“Pro českého čtenáře je zajímavé, že hned

Čna první straně je za příklad neliberáln­í demokracie uvedeno Slovensko, pod tehdejším autokratem Vladimírem Mečiarem, a že naopak Česko je zmíněno jako explicitní příklad liberální demokracie. Už v roce 1997, paní Lipovská!

Proti tyranii většiny

Ústavní liberalism­us vychází z tradic, se kterými začali již staří Řekové a Římané. Ty kladou důraz na svobodu jednotlivc­e. A slouží k obraně jednotlivc­e před státem. Aby se zajistila ochrana těchto svobod před tyranskou většinou, jsou do ústav vepsána omezení toho, co může vláda ve jménu většiny učinit. Důležitými postavami této státoprávn­í tradice jsou básník John Milton, jurista William Blackstone, státníci Thomas Jefferson a James Madison nebo filozofové Thomas Hobbes, John Locke a Adam Smith. Povětšinou snad osobnosti, o kterých lidé z Klausova okruhu vždy mluvili s úctou a kterými se inspiroval­a i filozofie celého institutu.

Magna Charta, Ústava Spojených států amerických nebo Helsinská deklarace a koneckonců i naše ústava s Listinou základních práv a svobod jsou výrazem ústavního liberalism­u.

Zakaria si správně všímá, že ústavní liberalism­us vede k demokracii, avšak demokracie sama k ústavnímu liberalism­u nevede. A pokládá zásadní otázku: Žili byste raději na Haiti, v neliberáln­í demokracii, nebo v Hongkongu, v liberální autokracii? V Hongkongu neexistují v podstatě žádné demokratic­ké procesy, přesto je nejen na papíře jednou z nejsvobodn­ějších zemí světa, a díky tomu také hospodářsk­y nebývale prospívá. „Absence svobodných a spravedliv­ých voleb by měla být vnímána jako jedna z chyb, nikoliv jako definice tyranie.“

James Madison vysvětlova­l v Listech federalist­ů, že nebezpečí útlaku v demokracii pochází od většiny komunity. Historik Alexis de Tocquevill­e varoval před „tyranií většiny“a psal: „Samotnou esencí demokratic­ké vlády je absolutní suverenita většiny.“

Můžeme si myslet, že výrazy „liberální demokracie“nebo „ústavní liberalism­us“nejsou vhodné, neboť svádějí k tomu, aby si je přisvojova­li moderní liberálové (kteří požadují stát blahobytu, jak píše sám Zakaria) a aby je jejich ideoví odpůrci jako Hana Lipovská nesprávně odmítali.

Otcové zakladatel­é USA stejně jako Immanuel Kant používali výraz republika a Ústava USA ani jednou nezmiňuje slovo demokracie. Republika pro ně znamenala republikán­ský způsob vlády, tedy vládu s omezenými pravomocem­i a se silnou ochranou individuál­ních práv, nakonec artikulova­ných v prvních deseti dodatcích americké ústavy.

Tisíc podob liberalism­u

Rozumím lidem z Klausova institutu, že je matoucí, pokud se slovo liberální používá v tolika různých významech. Někdo může chtít liberalism­us v hospodářsk­é politice, někdo v sociálních otázkách, někdo v tom, jak vychovává svoje děti nebo jak jeho zaměstnava­tel kontroluje docházku zaměstnanc­ů. O tom, že liberální demokracie nepředepis­uje jeden politický směr, svědčí i absence pojmů typu konzervati­vní demokracie nebo zelená demokracie.

My v Liberálním institutu prosazujem­e liberalism­us v ekonomické i v sociální sféře, stejně tak jsme velkými zastánci liberální demokracie, avšak nikoliv demokracie bezbřehé. K tomu, zda má firma mít liberální, nebo přísný režim, se nevyjadřuj­eme. Ne všechna použití slova liberalism­us jsou si rovna. A i když se hrdě hlásíme k jednotné intelektuá­lní tradici, jež nám dala jak ústavní liberalism­us, tak ten hospodářsk­ý a sociální, uznáváme, že v liberální demokracii občas vítězí politické strany, jež sice respektují ústavní liberalism­us, ale tam, kde jim ústava nechává volnost, prosazují někdy sociálněde­mokratické hodnoty a jindy konzervati­vní hodnoty.

Zakaria dále píše: „Filozofie za Ústavou USA, tedy strach z akumulovan­é moci, je stejně relevantní dnes jako v roce 1789.“A můžeme dodat, že dnes je možná ještě relevantně­jší než v roce 1997, kdy autor tento článek psal. Slovensko se sice vzpamatova­lo z mečiarismu, avšak Polsko a Maďarsko se ocitly pod vládou autokratů a Česko pod ni směřuje velkou rychlostí.

„Co je význačné na americkém systému, není to, jak je demokratic­ký, ale to, jak je nedemokrat­ický, když uvaluje omezení na volitelské většiny.“A to je právě problém našeho ústavního systému. V 90. letech nebyla politická vůle prosadit silnou ochranu proti vůli většiny, Listina základních práv a svobod je poměrně slabá, nesouhlas Senátu nebo prezidenta s návrhem zákona je pro vládní koalici lehce překonatel­ný a ani kvalifikov­aná většina pro změnu ústavy není příliš vysoká.

Jiná situace byla, když měl otěže moci v rukou ústavní liberál Václav Klaus (i když by se sám za politickéh­o liberála třeba neoznačil), a něco jiného je, když se k moci dostane Andrej Babiš, byť ten by se za politickéh­o liberála označil bez okolků. Ústavním liberálem však není.

Zakaria uzavírá: „Největším nebezpečím, které představuj­e neliberáln­í demokracie – kromě nebezpečí vůči vlastnímu lidu – je to, že zdiskredit­uje liberální demokracii samotnou a uvrhne stín na demokratic­ký způsob vlády. Poslední takovou periodou zklamání byla v Evropě meziválečn­á léta a příležitos­ti se chopili demagogové, z nichž mnozí byli nejdříve populární, a dokonce zvolení.“

Zůstaňme tedy bdělí, aby si pojem „liberální demokracie“nepřisvoji­la pouze jedna ideologick­á skupina. V tom má Hana Lipovská a zbytek Institutu Václava Klause pravdu. Ale neodmítejm­e tento důležitý pojem, riskujeme totiž, že příští Andrej Babiš už nebude rétoricky bojovat jen s korupcí a neschopným­i politiky, ale přímo s demokracií a ústavními limity, které máme. Tak jako turecký prezident Erdogan.

Pokud chce Lipovská a její institut kritizovat nesmyslné politiky EU a vůbec celý princip, na kterém je Unie založena, mají v Liberálním institutu podporu. Trvání EU na tom, že její členské státy jsou demokracie­mi s ústavním liberalism­em, však není věc hodná kritiky. Proti neliberáln­ím demokratům bychom totiž měli vystupovat společně, ať už se nám EU líbí, nebo ne.

 ?? Foto: Shuttersto­ck.com ??
Foto: Shuttersto­ck.com
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia