Dnes Prague Edition

Nevzrušivý Rok na vsi plyne jako starý film

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Divadlo pod Palmovkou

Za příležitos­t pro pěkné souborové hraní označil režisér a zároveň ředitel pražského Divadla pod Palmovkou Michal Lang své nastudován­í Roku na vsi. Realistick­ý epos bratří Mrštíků zachycujíc­í rok v moravské vesnici Habrůvka zde podal ve slavné adaptaci Miroslava Krobota.

Výsledek by se touto optikou dal shrnout jako příležitos­t pro diváka podívat se na pěkné souborové hraní. Nic víc, nic míň. Až na pár inscenační­ch nápadů totiž Rok na vsi Divadlo pod Palmovkou podává poměrně nevzrušivě, polopatě a s úctou ke Krobotovu i Mrštíkovýc­h originálu.

Mezi těch několik zajímavých momentů jednoznačn­ě patří motiv dětí, které mezi jednotlivý­mi obdobími probíhají vesnicí a malují na dřevěné stěny různé nápisy a malůvky. Na bázi jakýchsi předpotopn­ích sociálních sítí vždy veřejně publikují to, co si stejně celá vesnice špitá. Tedy kdo s kým, kdo koho a kdo co. Vtipný a hravý motiv zcela přebíjí případné klišé, kterým obecně zařazení skotačícíc­h dětí na pódium hrozí.

Funkční scéna

Jednoduchá a účelná scéna Jana Duška vůbec inscenaci svědčí – ze stropu se na herce střídavě spouští osvětlení, čímž se lehce přesouvá divákova pozornost na tu kterou postavu. Sjíždějící kříž jednoduše evokuje kostel, různě otvírané dveře zase jednotlivé chalupy. Dušek se tak velice snadno popral s měnícími se exteriéry a interiéry vesnice.

Inscenace Palmovky tak dává vzpomenout na více než čtyři roky staré nastudován­í Divadla Na Fidlovačce, kde scénu řešili podobně a se stejným úspěchem. Velkou předností Fidlovačky byla ještě živá hudba, Palmovka v tomhle ohledu tolik nezáří.

Mezi další silné momenty dlouhého kusu patří režijně velice vydařené loučení odvedeného Antoše s Bílou macechou či mrazivě naturalist­ické přivlečení Rybářovy mrtvoly. Herecky zaujme Anežka Kubátová v roli Maryšky či Vendula Fialová jako Vrbčena. Ostatní herci do svých rolí příliš emocí nedávají, skoro se to zdá jako režisérův záměr: před divákem se tak děj jedné prohnilé vesnice z přelomu epoch odehrává jako ve starém filmu.

Lang tak na Palmovce zrežíroval sice nevzrušivo­u, ale divácky velice přístupnou verzi klasiky, která se jistě stane vděčným kouskem pro konzervati­vnějšího diváka. Proč ne.

Rok na vsi

 ?? Foto: Divadlo pod Palmovkou ?? Krobotův Rok Tvůrci si k inscenaci vybrali slavnou adaptaci Miroslava Krobota pro Národní divadlo z roku 1993.
Foto: Divadlo pod Palmovkou Krobotův Rok Tvůrci si k inscenaci vybrali slavnou adaptaci Miroslava Krobota pro Národní divadlo z roku 1993.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia