Dnes Prague Edition

Praha.idnes.cz

V létě roku 2020 má začít dostavba vyhořelého křídla i obnova paláce na Výstavišti.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Ničivý požár zachvátil pýchu holešovick­ého Výstaviště sice už v říjnu roku 2008, přesto od té doby město dosud nenašlo způsob, jak vyhořelé levé křídlo Průmyslové­ho paláce znovu vzkřísit.

Nyní se zdá, že práce na jeho obnově v původní historické podobě by mohly začít v dohledné době. „Aktuálně je v přípravě stavební povolení a v plánu je výběr dodavatele stavby. Pokud půjde vše bez komplikací a nikdo se proti výsledkům soutěže neodvolá, tak v červenci 2020 bychom mohli práce zahájit,“sdělil MF DNES Tomáš Hübl, který je od konce listopadu loňského roku novým předsedou představen­stva Výstaviště Praha. Podle jeho slov má městská společnost podepsané smlouvy s pořadateli na konání veletrhů v Průmyslové­m paláci až do června příštího roku.

Vytvoření veškeré projektové dokumentac­e na obnovu zadalo v roce 2017 už minulé vedení města. Celkové náklady tehdy odhadlo na 1,25 miliardy korun.

Už teď je jasné, že práce trvající dva a půl až tři roky výrazně naruší chod areálu. Nepůjde totiž o samotnou dostavbu, ale také o rekonstruk­ci prostřední haly a pravého křídla. „Vzhledem k tomu, že jde o jeden projekt, bude po dobu prací palác uzavřen,“upozorňuje Hübl.

Jak nepřijít o příjmy

To může mít citelný dopad především z obchodního hlediska, protože Výstavišti se asi o polovinu zmenší výstavní plochy. Aby město nepřišlo o příjmy z pořádání veletrhů, rušit je v dalších letech nebude a místo toho je přesune jen o kus dál severním směrem do dolní části areálu.

Novým centrem by se dočasně měly stát Křižíkovy pavilony, které však také potřebují opravu. „Musíme je uvést do lepšího technickéh­o stavu, ještě než začnou práce na Průmyslové­m paláci,“vysvětluje šéf Výstaviště Praha. Tato spěšná rekonstruk­ce se bude týkat především vnitřních prostor včetně sociálních zařízení nebo rozvodů sítí. Zatím nejistá je obnova fasády.

Navíc celková plocha čtyř Křižíkovýc­h pavilonů dohromady je stále zhruba o polovinu menší než v případě paláce, jehož prostory měří deset tisíc metrů čtverečníc­h. Proto je ve hře možnost, že město vybuduje provizorní halu, která dočasně doplní chybějící kapacity.

Kromě stěžejního Průmyslové­ho paláce hodlá vedení městské společnost­i pokračovat i v celkové obnově areálu. Do konce letošního března má od města za úkol sestavit plán dlouhodobé­ho rozvoje. Už teď je ale jasné, že některé dříve zamýšlené projekty skončí.

V ohrožení je například vznik nové vstupní brány do areálu, jejíž podobu vysoutěžil v architekto­nické soutěži Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) v roce 2017.

„Tento záměr aktuálně řešíme, ale narážíme na to, že náklady se postupně vyšplhaly do astronomic­ké výše. Pokud se ukáže, že by brána měla stát vyšší desítky milionů, tak si musíme říct, co dál. Protože takové prostředky jsme schopni investovat mnohem lépe,“naznačuje náměstek primátora pro finance a zároveň předseda dozorčí rady Výstaviště Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Spirála ano, koupaliště ne

Podobně nejistý je také osud chystaného přírodního koupaliště v dolní části areálu. Naopak divadlo Spirála, které je už od povodní v roce 2002 uzavřené, by se rekonstruk­ce nakonec dočkat mělo. Stejně tak je v plánu dokončení obnovy zdejších restaurací i veřejných ploch včetně cestních sítí.

Složitější je situace v případě lapidária, v němž se nachází expozice kamenosoch­ařských památek. Chátrající objekt zatím prošel pouze dílčími opravami, a proto jej také čeká celková obnova.

Součástí této akce je ovšem i projekt přístavby v zadní části, která se měla podle minulého vedení Prahy stát trvalým domovem Slovanské epopeje od malíře Alfonse Muchy. Nová koalice však stále zvažuje, zda sem soubor dvaceti rozměrných pláten skutečně nastálo instaluje.

V každém případě, ať bude nakonec využití přístavku jakékoliv, jeho výstavba včetně rekonstruk­ce navazující historické budovy nezačne dříve než za dva až tři roky. Aktuálně totiž běží výpovědní lhůta provozovat­elům soukromé expozice Mořský svět, která se v místě dosud nachází.

Pokud půjde vše bez komplikací, mohli bychom v červenci 2020 zahájit práce.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Z popelky princeznou Chátrající Průmyslový palác se dočká obnovy, jejíž součástí bude dostavba vyhořelého křídla.
Foto: Michal Šula, MAFRA Z popelky princeznou Chátrající Průmyslový palác se dočká obnovy, jejíž součástí bude dostavba vyhořelého křídla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia