Dnes Prague Edition

Reklamní fúze roku je prozatím u ledu

Jednaly o spojení

- MF DNES zjistila, že jednička a dvojka venkovní reklamy

cest byla mimo jiné jednání s akcionáři BigBoardu. Rovněž akcionáři BigBoardu s ním několikrát jednali v zahraničí,“řekla mluvčí BigBoardu Pavlína Stránská. Existenci memoranda konkrétně komentovat nechtěla. Podle Stránské vyjednáván­í nadále pokračují.

O nás bez nás

Česká dceřiná společnost JCDecaux se k věci vyjadřovat nechce. „Společnost JCDecaux zásadně nekomentuj­e spekulace z trhu,“uvedl na dotazy Michal Štefl, mediální zástupce společnost­i JCDecaux.

Na trhu se hovoří o tom, že české vedení o fúzi vůbec nemuselo vědět. Podle zdrojů MF DNES měl za JCDecaux vyjednávat její šéf pro Německo, Rakousko, východní Evropu a Střední Asii Daniel Hofer. „Není to kachna. Věřte tomu,“řekl redakci zdroj, který je oběma reklamním skupinám blízko.

Lidem z BigBoardu mělo nejvíce vadit policejní vyšetřován­í dceřiné firmy JCDecaux, společnost­i Rencar. O tu se policie zajímá v souvislost­i s letitou smlouvou s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP). Dohoda mezi Rencar a DPP na reklamu v MHD pochází z roku 1997 a má trvat do roku 2031. Policejní orgány si od Rencaru vyžádaly příslušné dokumenty týkající se smlouvy.

Na její údajnou nevýhodnos­t poukazoval v minulosti jak dopravní podnik, tak minulé vedení magistrátu. Podle nich by městský dopravní podnik mohl mít při jiné smlouvě větší reklamní příjmy. Pikantní přitom je, že městský podnik drží v Rencaru zhruba třetinový podíl. Smlouvou se zabýval i Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže nebo Městský soud v Praze.

Nekonečný soud

Dopravní podnik se navíc s Rencarem stále soudí, podle městské firmy smlouva vůbec neplatí. Rencar s tím ale nesouhlasí. Spory řešil i Ústavní soud. Ten loni v létě odmítl stížnost Rencaru, že podnik pronajal reklamní plochy na 60 tramvajích 15T ForCity firmě BigBoard.

A dlouhodobě vyhrocené jsou i vztahy mezi českým JCDecaux a BigBoardem. Šéf BigBoardu Fuxa se v minulosti nechal několikrát slyšet, že by městskému podniku za provoz reklamy v dopravě dal „minimálně 100 milionů korun ročně“. Jednu dobu hovořil i o 140 milionech korun. Za rok 2017 obdržel DPP od Rencaru na účet méně než 49 milionů korun, podobně tomu bylo i předchozí rok.

Rencar přitom nabízel městu odvody z reklamy ve výši 120 milionů korun ročně. To ale v případě, že by mu k v současnost­i spravovaný­m reklamním plochám přibyly i prostory, na nichž prodávala reklamu ● ●

konkurenčn­í EuroAWK. I ta má se svým byznysem oplétačky.

Loni v listopadu Městský soud v Praze rozhodl, že společnost EuroAWK musí z prostor metra odstranit všechny reklamní city light vitríny, které provozuje i přesto, že DPP vypověděl firmě EuroAWK smlouvu už k dubnu 2013. Firma ale výpověď neakceptov­ala a dál inkasovala peníze od inzerentů. Podnik na ni proto podal žalobu, kterou se domáhal vyklizení ploch.

Dopravní podnik pronájem ploch navíc již loni na jaře soutěžil ve dvoukolové­m poptávkové­m řízení. Přihlásilo se devět uchazečů včetně EuroAWK. Vítězem se stala společnost BigBoard, která nabídla za roční provoz jedné vitríny 38 563 korun. EuroAWK dříve platila 9 200 korun ročně a nyní musí vyklidit 1 200 ploch ve městě.

 ?? Foto: MAFRA ?? Ještě větší šéf Ředitel firmy BigBoard Richard Fuxa se měl stát hlavou nové společnost­i vzniklé fúzí s konkurente­m JCDecaux.
Foto: MAFRA Ještě větší šéf Ředitel firmy BigBoard Richard Fuxa se měl stát hlavou nové společnost­i vzniklé fúzí s konkurente­m JCDecaux.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia