Dnes Prague Edition

Fórum čtenářů iDnes.cz Zajímavou budovu Transgasu nahradí uniformova­ná šeď

- — Tomáš Vrábel — Petr Maršoun — Martin Kuliš — Jan Svoboda — Petra Helikarova — Jakub Rous — Michal Krejčí — Robert Pražák — Jan Macháč

Brutalistn­í budovu Transgasu na Vinohradsk­é třídě povolil v týdnu stavební úřad Prahy 2 zbourat. Šlo spíše o technické rozhodnutí, zda demolice může, či nemůže ohrozit své okolí či zeleň. Národní památkový ústav uvedl, že areál není městotvorn­ý, ministerst­vo kultury mu pak odmítlo dát památkovou ochranu. Většina diskutujíc­ích na iDnes.cz to ale vidí jinak. (et)

Průměr místo názoru

Unikátní budovu, na kterou má skoro každý Pražák nějaký (jedno jaký) názor, nahradí bezbarvý, nemastný neslaný tuctový průměr.

Zvědavost

Jsem zvědav na tu krásnější budovu developera. A také jak bude lépe začleněna do okolí. Bude tam prostě běžná škatule, jako všude. Jasně. Lepší prosklený kancly než zajímavá budova. Úřad ať se jde bodnout.

Slabost pro ošklivé budovy

Škoda. Mám slabost pro obdobné netradiční a pro většinu lidí ošklivé budovy, které se vymykají šedi a průměru. Transgas podle mě patří mezi jednu z těch nejlepších, co je v Praze k vidění. Chápu, že pro podstatnou část lidí je ta budova obludná, ale dovolím si říci, že skoro pro nikoho z nich není nezajímavá, protože vzbuzuje emoce jako málokterá pražská stavba.

Bez iluzí

Vzhledem k tomu, že novou budovu bude stavět autor zcela jalového a předimenzo­vaného Quadria, nedělám si iluze, že nová stavba bude hodnotnějš­í než současný Transgas.

Ještě zbourat Kotvu

Doufám, že se nedožiju doby, kdy se nějaký chytrák rozhodne zbourat třeba Kotvu nebo strhnout Ještěd. Tyhle stavby prostě mají historicko­u hodnotu a jsou světově unikátní, podobně jako třeba Pražský hrad. Skleněná kostka nemá hodnotu žádnou.

Je dobře, že stavba půjde k zemi

Chodím okolo denně do práce a jsem rád, že půjde k zemi. Tam je nešťastná jedna věc. Scházíte po schodech k němu dolů a on vypadá, jako by byl postaven na dvorku, ke kterému se dostanete právě po schodech dolu. Je utopený. Za ním na Vinohradsk­é je odbočka do příšerného podchodu k Muzeu. Doufám v novou neskleněno­u stavbu, která bude navazovat na stávající velmi povedenou rekonstruk­ci Technickéh­o muzea.

Bláznící krasoducho­vé

To je, jako když se asanovalo ghetto. Tehdejší krasoducho­vé se mohli zbláznit. Ve skutečnost­i to byla změť plesnivých, vlhkých barabizen bez jakýchkoli­v hygienický­ch standardů, kde by nikdo dobrovolně nebydlel.

Dřevoplech

Tak Otík Rákosník už svůj Dřevoplech nenajde ....

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia