Dnes Prague Edition

Čeští hrdinové z Dakaru. Který z nich je jednička?

- Pohled Robert Sára reportér MF DNES

Co do výsledků, je fakticky českou jedničkou letošního Dakaru Aleš Loprais. Ztratil sice šest hodin na vítěze, ale i tak mezi kamiony dojel pátý v drsném ročníku, kdy v dunách odpadly dvě třetiny náklaďáků. A po své třinácté účasti přiznal: „Byl to pro mě asi nejtěžší Dakar.“Měl spoustu defektů, přesto byl rodinný tým z Valašska v konkurenci továren vidět.

Avšak při vší úctě k jeho výsledku i jménu, které je v tuzemsku synonymem Dakaru, je třída kamionů pořád až tou ve druhém sledu.

Skutečnou českou jedničkou — o míle před ostatními — je Martin Prokop. Na Dakaru byl počtvrté, znovu vylepšil umístění a šestá příčka je i historicky nejlepší český výsledek v nadupané kategorii aut. Už před startem s úctou mluvil, jak by se chtěl na trati prát s „velkými kluky“, aby pak v peruánské poušti potvrdil, že už mezi ně sám patří. Snil o první pětce, měl ji na dosah, ale „připravil“se o ni sám rytířským gestem, když pomohl havarované­mu Francouzi Despresovi, který skončil před ním. Podobná pomoc se mezi elitními jezdci, kteří honí každou minutu, nenosí. Prokop ale ukázal, že „velkým klukem“lze být i bez velkých vítězství.

To hlavní však je, jak fungoval jeho tým. Učí se, zlepšuje a i díky němu může 36letý pilot mířit výš. No, možná i bez něj — nemusí trvat dlouho a též pilota, který pochází z nepříliš ekonomicky interesant­ní země, může angažovat tovární stáj, aby pro ni bojoval o triumf.

Je tu ještě jeden skvělý výsledek. Milan Engel skončil mezi motorkáři patnáctý. Den po dni se lepšil a zvlášť druhý týden, který mnozí označovali za písečné peklo, zvládl jezdecky i navigačně.

Můj hrdina se ale skrývá jinde. V hloubi pole, až mezi poraženými, chtělo by se říct, kdyby na Dakaru poražení byli. V době, kdy účastníci mají suitu pomocníků a třeba Prokopův tým i vlastního kuchaře, tu desetidenn­í očistec přežil motorkář Jan Veselý zcela osamocen. Organizáto­ři jemu a dalším 30 účastníkům kategorie malle moto, která ctí původní dakarský duch, jen převáželi 80litrovou krabici s náhradními díly. On si po každé vyčerpávaj­ící etapě sám opravil motorku a zatímco jiní ulehávali do karavanů, Veselý se natáhl ve stanu. Měl pochrouman­á žebra, ale odmítal rentgen, protože kdyby odhalil zlomeninu, pořadatelé by ho dál nepustili. Na vítěze ztratil 36 hodin, ale i tak: klobouk dolů.

To platí též o Gabriele Novotné. Dojela i s vymknutým kotníkem a stala se první Češkou, která zvládla Dakar na motorce. Michala Krčmáře a Jakuba Štvrteckéh­o to vypadalo na podobný výsledek, ale chyby Tomáše Krupčíka na střelnici je srazily na osmé místo. Především v běhu se jim však dařilo lépe než ve čtvrtečním sprintu, na vítězné Nory ztratili minutu a tři čtvrtě. Dnes se jede štafeta žen, v níž Češky minulý týden šokovaly třetím místem. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia