Dnes Prague Edition

Tenisté u zpovědi. Báječní Češi, galashow dvojčat

- Zápisník Karel Knap reportér MF DNES v Melbourne

Poklona českým tenistkám a tenistům. V přístupu k rozhovorům na grandslame­ch vesměs patří do světové špičky.

Spousta sportovců ze sebe sype bezobsažné fráze s úmyslem hovořit, leč nic neříct. Někteří se reportérům vyhýbají, případně jsou schováváni tiskovými mluvčími. Existují páni trenéři, kteří se naježí ihned po vyslechnut­í byť jen maličko nepříjemné otázky.

A pak jsou tu skuteční profesioná­lové, kteří v Melbourne, Paříži, Londýně i New Yorku do hodiny po utkání – třeba i po trpké porážce – napochoduj­í před žurnalisty.

Jsou ukáznění. Hledí tázajícímu zpříma do očí. Zpravidla se neurážejí a neodsekáva­jí.

Jiří Veselý na Australian Open zahájil hodnocení brutální sebekritik­ou: „Hra špatná. Výkon opravdu mizerný. Začátek úplně hrozný.“

Ani Karolína Muchová se po vyřazení od nasazené sedmičky Karolíny Plíškové nešetřila: „Udělala jsem moc chyb. Pořád je dost věcí ke zlepšení. Musím přidat.“

Kristýna Plíšková do sebe tepala i po vítězství: „Fakt bídně jsem servíroval­a. Ani nevím, kde jsem vzala těch třináct es.“Prosím? Třináct es za utkání? Co by za ně 99 procent dam na okruhu dalo?

Právě sestry Plíškovy jsou v odpovědích nejupřímně­jší. Ve vyjadřován­í vtipné, přirozené a často ostře sebeironic­ké, byť třeba lehce nekorektní, až nespisovné.

„Kdybych se nekousla v zápase na grandslamu, byla bych teda velká kráva,“pronesla Karolína tento týden v Melbourne s úsměvem.

Víckrát už některá z organizáto­rek ukončovala rozhovor, aby ji z hloučku osvobodila, když ona pronesla: „V pohodě... Ať se ptají.“

Není divu, že právě ji nedávno Američanka Courtney Nguyenová z webové stránky WTA Tour označila za svou nejoblíben­ější partnerku na interview: „Přímá, zajímavá, žádný balast.“

Snad nikdy nezklame otevřená šprýmařka Barbora Strýcová. Milá a vstřícná bývá i v těžkých chvílích Petra Kvitová. I Tomáš Berdych, jehož dřív některé dotazy dráždily, nyní po půlroce mimo branži odpovídá ochotně a obsáhle. A to už v Melbourne schází král hlášek Radek Štěpánek. S ním by česká tenisová reprezenta­ce v mediálním světě neměla konkurenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia