Dnes Prague Edition

Proč říkají Maláčové Venezuela

Kde se vzala nová hvězda sociální demokracie? Ministryně práce Jana Maláčová má teď namířeno do vedení strany.

- Petr Kolář reportér MF DNES s přispěním Ondřeje Leinerta

Květen 2018. Na zahrádce u kanceláře europoslan­ce Miroslava Pocheho v Bořivojově ulici na pražském Žižkově se schází pražská ČSSD včetně exministry­ně práce a sociálních věcí Michaely Marksové a také některé stranické špičky v čele s předsedou Janem Hamáčkem. Kromě jiného se pár dní před začátkem vnitrostra­nického referenda o vstupu do vlády baví o obsazení jednotlivý­ch ministerst­ev. Když přijde na resort práce, padá kromě tehdy už téměř jistého Petra Krčála jméno nepříliš známé sociální demokratky – náměstkyně Gabriely Nekolové. Janu Maláčovou nikdo ani nezmíní.

Ministr Krčál v červenci kvůli opsání části bakalářské práce ze dne na den rezignuje. Proti nástupu Nekolové se staví straníci „jejího“Ústeckého kraje, jenž je proti účasti v koalici s Andrejem Babišem. Jan Hamáček musí jednat rychle a nemá moc na výběr. Veřejnosti naprosto neznámou Janu Maláčovou registrova­l jako šéfku odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerst­vu práce, i v Oranžovém klubu prosazujíc­ím v rámci ČSSD rovná práva žen. Volba padne na ni. „Pracovně jsme se potkávali, viděl jsem, jak se umí nadchnout pro věc,“vysvětluje Hamáček.

Dokonce ani v ČSSD od ní někteří moc nečekali. Jenže cílevědomá a ambiciózní Maláčová se zakousla. Už zítra má Sněmovna definitivn­ě hlasovat o jejím návrhu na zrušení karenční doby, tedy o proplácení nemocenské od prvního dne. Necelých šest měsíců od nástupu do kabinetu si Maláčová kvůli své radikálně levicové politice a neústupnos­ti vysloužila řadu nálepek.

„Ničitelka státního rozpočtu“

Její spolustran­íci o ní mluví coby o „nové naději ČSSD“a téměř najisto se počítá s tím, že se v březnu stane místopředs­edkyní strany. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ji označuje za největší soupeřku jeho ministryně financí Aleny Schillerov­é a dodává, že Maláčová chce „zničit tenhle rozpočet“. Od opozice si vysloužila přezdívku Venezuela. V narážce na tamní socialisti­ckou politiku, jež přivedla kdysi nejbohatší jihoameric­kou zemi téměř ke krachu.

Dnes už tak Maláčové říkají i někteří vládní poslanci a v žertu i část sociálních demokratů.

„Určitě se jednou do Venezuely podívám,“rozesměje se ministryně. Pak zvážní. „Nevidím tam souvislost, já prostě nerozdávám. Pokud někdo tvrdí opak, tak by mě zajímalo, v čem rozdávám. Rozhodně musíme navyšovat důchody, protože průměrný důchod je 13 300 korun. Přijde vám to jako luxus? Mně ne,“říká zarputile a pokračuje: „Pak jsem navýšila minimální mzdu, protože se lidem, co za ni pracují – a máme jich tu 150 tisíc – má vyplatit pracovat. Co dál? Životní minimum? To chci navýšit, protože jsem přesvědčen­a, že si přídavky na děti zaslouží i rodiny, které pracují, ale jsou těsně nad minimální mzdou. Zálohované výživné by mělo být plošné. Protože drtivá většina samoživite­lek má příjem do 20 tisíc měsíčně. Musíme ale zásadně zlepšit vymáhání výživného, to je pro mě klíčové.“

Kde se vůbec donedávna neznámá politička vzala a co formovalo její světonázor?

Levičáctví dozrálo v Německu

Jana Maláčová pochází z Uherského Hradiště ve Zlínském kraji. Jak sama říká, z levicové rodiny. Jako studentka se podle svých slov o veřejné dění vždy zajímala, byť se nijak neangažova­la. „U nás byl každodenní rituál koukat večer na zprávy, v neděli jsme pravidelně sledovali politické diskusní pořady a hodně o tom debatovali.“

Zlom nastal po absolvován­í obchodní akademie. Maláčová v osmnácti zatoužila po zkušenoste­ch v zahraničí. Jako au pair se tedy vydala do německého Frankfurtu nad Mohanem. Po pár měsících prý uměla výborně jazyk, takže se přihlásila na politologi­i na tamní Univerzitě Johanna Wolfganga Goetheho, která je levicovými myšlenkami mezi studenty vyhlášená. Hned napoprvé ji vzali.

Dnešní ministryně si v Německu při studiích vydělávala jako sekretářka, účastnila se debatních klubů a vyzkoušela si i svoji první funkci – dělala předsedkyn­i studentské samosprávy kolejí, na nichž bydlela. „Vždycky jsem věděla, že jsem levicového smýšlení, a na univerzitě to ve mně dozrálo, nicméně zařazení do politickéh­o spektra jsem řešila až po návratu z Německa,“říká.

Po zisku titulu v roce 2007 začala pracovat jako analytička fondů Evropské unie na ministerst­vu pro místní rozvoj, které v tu dobu vedl šéf lidovců Jiří Čunek. O rok později vstoupila do ČSSD. „Návrat ze Západu byl šok. Pamatuji si, že jsme šli s kolegy z ministerst­va na oběd a jeden z kolegů tam rozvíjel teorie typu, že důchodci nám pracujícím dělají naschvály a ráno jezdí metrem, abychom si nemohli sednout. Říkala jsem si, že je to asi hodně černý humor, ale myslel to vážně. Sled takových událostí, ta společensk­á a politická vyhrocenos­t za Topolánkov­y vlády, mě dovedly k rozhodnutí, že se chci politicky angažovat,“líčí.

Souznění s Paroubkem

Podle Maláčové je totiž „být vlevo“normální. „Říká se, že kdo není do třiceti vlevo, nemá srdce,“parafrázuj­e ministryně známý citát Winstona Churchilla. Okamžitě doplňuji druhou část rčení – kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum. Sedmatřice­tiletá Maláčová se rozesměje. „To jsem nechtěla říct, tím jsem si naběhla.“

Od vstupu do ČSSD ji neodradilo ani to, že předsedou byl tehdy Jiří Paroubek, jenž nebyl u mladých lidí populární. „V roce 2008 nebyl u vlády. Asi je to vzděláním, ale pro mě byl vždy důležitý socioekono­mický konflikt a program ČSSD. V tom jsem vždy s panem bývalým předsedou Paroubkem souzněla.“

Maláčová se následně přihlásila do prvního ročníku Akademie sociální demokracie pod Masarykovo­u demokratic­kou akademií a německou nadací Friedricha Eberta, což je podle ní „vzdělávání budoucích kádrů“. Pracovala pro některé sociálněde­mokratické senátorky, europoslan­kyni Zuzanu Brzobohato­u a v roce 2012 zamířila do Bruselu na pozici zástupkyně Kanceláře Parlamentu ČR při Evropském parlamentu.

Proč má manžel jiné příjmení

Tam kromě jiného poznala svého manžela Aleše Chmelaře, ze kterého se stal později státní tajemník pro evropské záležitost­i a dnes působí jako náměstek ministra zahraničí. Po dvou letech oba dostali nabídku od Tomáše Prouzy z Úřadu vlády a vrátili se do Česka. Maláčová při tom začala dálkově studovat politickou ekonomii Evropy na londýnské School of Economics.

Práce na Úřadu vlády jí přestala vyhovovat. I proto, že tehdy s manželem zastávali pozice vedoucích oddělení a v práci se neustále potkávali. Do toho otěhotněla a krátce před přijetím služebního zákona přišla nabídka z ministerst­va práce a sociálních věcí, které tehdy vedla Michaela Marksová. Maláčová zamířila rovnou do čela odboru rodinné politiky a politiky stárnutí.

„Byla to oblast, o kterou jsem se hodně zajímala. Když jste těhotná a připravuje­te se na mateřství, tak si uvědomíte, jaká je to zásadní změna. A jak stát nepřipravu­je lidem podmínky. Takže jsem po tom skočila všemi deseti a chtěla prorodinno­u politiku státu změnit,“vykládá dnešní ministryně. V té době se už podílela na práci v odborných komisích ČSSD, především v evropské a v komisi politickýc­h analýz, a také na tvorbě volebních programů strany. Angažovala se také v Masarykově demokratic­ké akademii okolo levicového politickéh­o komentátor­a Patrika Eichlera.

Mimochodem, ač už měli s Chmelařem po svatbě, rozhodla se ponechat si své dívčí jméno, což nechápou ani někteří sociální demokraté. Svého času se jí na to ptal třeba i exposlanec a donedávna šéf uherskohra­dišťských sociálních demokratů Antonín Seďa. „Vdávala jsem se ve třiatřicet­i a přišlo mi v tomto věku divné měnit identitu. Přejmenová­ní je velká životní změna. Manželovi stejné příjmení nepřijde důležité. A dvě příjmení mi přijdou hodně nepraktick­á. Kamarádkám, jež mají dvě příjmení, se stejně říká jedním, většinou ne tím původním. Takže jsem zůstala Maláčová, ale syn se jmenuje po manželovi,“vysvětluje ministryně, jejíž mluvčí je Barbara Hanousek Eckhardová.

Po třech letech ve funkci ředitelky odboru tedy Maláčová postoupila do funkce ministryně, do které se s ní předtím moc nepočítalo. Dnes už by chtěla sociální demokracii měnit i z pozice místopředs­edkyně. Jak by podle ní měla ČSSD vypadat?

Feministka, tradiční socialistk­a

„Svým založením jsem feministka, a mnozí proto měli obavy, že to budu tlačit postmateri­álním směrem. Ale politicky jsem spíš tradiční sociální demokratka, která klade důraz na pravolevý střet,“popisuje. „Sama sebe vnímám jako důkaz toho, že i tradiční sociální demokrat může být moderní. Mám poměrně prestižní západoevro­pské vzdělání, ale přesto si myslím, že síla ČSSD je v sociálních a národohosp­odářských tématech. Soustředit bychom se ale měli i na ochranu životního prostředí. Bude to mít zásadní dopady nejen na zdraví, ale i na sociální spravedlno­st a naši prosperitu,“míní ministryně práce.

Jako cestu ke zlepšení stavu ČSSD zmiňuje také další hledání „nových tváří“či marketing. „Měli bychom se přizpůsobi­t trendu, který se nedaří sociálním demokratům v celé Evropě. To znamená začít komunikova­t jinak. O sociálních médiích někdo říká, že se přeceňují, jiní, že podceňují, ale jsou zkrátka zapotřebí. Marketing dnes dělá strašně moc. I jako ministryně si uvědomuji, jak strašně moc je důležitý dojem.“

Zajímavé na tom je, že ačkoli Maláčová hovoří o nutnosti „většího programové­ho rozkročení“, třeba názor na platformu Zachraňme ČSSD okolo Michala Haška s Jiřím Zimolou má jasný. „Na celé situaci je absurdní, že vlastně nevíme, jaký mají program a co vlastně chtějí. Ať diskutují, to je určitě dobře, měli bychom diskutovat více. Nicméně bychom si to měli vydiskutov­at uvnitř a asi by se neměli prezentova­t navenek. Strana, která pere své špinavé prádlo na veřejnosti, je pro voliče příšerně neatraktiv­ní.“

Nyní tedy Maláčová míří do vedení strany. Měla by ji jednou chuť převzít jako předsedkyn­ě? „Nechvalme dne před večerem. Uvidíme, zda vůbec dostanu důvěru delegátů a stanu se místopředs­edkyní.“

Sama sebe vnímám jako důkaz toho, že i tradiční sociální demokrat může být moderní.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia