Dnes Prague Edition

Česká rozvědka dala Egyptu stamiliony

Kam zmizely peníze za výměnu vězněného Čecha pro tajnou službu

- — Karel Hrubeš

PRAHA Česká rozvědka (oficiálně Úřad pro zahraniční styky a informace) vyplatila před dvěma lety stovky milionů korun egyptské tajné službě. Egypťané je dostali za pomoc s vyjednáván­ím o propuštění křesťanské­ho misionáře Petra Jaška, který byl od roku 2015 vězněn v sousedním Súdánu. Jašek dostal o dva roky později prezidents­kou milost a mohl se vrátit do Česka. MF DNES zjistila detaily této zpravodajs­ké operace, když pátrala po výsledcích vyšetřován­í hospodařen­í ÚZSI, které už přes půl roku vede její vnitřní inspekce. Peníze pro Egypťany jsou totiž zásadní součástí tohoto vyšetřován­í.

Až dosud se mělo za to, že rozvědka darovala Egyptu speciální techniku pro odposlechy mobilních telefonů, takzvané Agáty. Podle informací, které redakce získala, však rozvědka ve skutečnost­i vyplatila peníze a techniku si měli následně podle dohody pořídit sami Egypťané. Součástí obchodu pak bylo, že se člověk pověřený ÚZSI zajede do Egypta podívat a zkontroluj­e, zda Egypťané dohodu dodrželi a Agáty nakoupili. O kontrole však panují pochybnost­i. Rozvědčík vyslaný z Prahy zpravodajs­kou techniku viděl, ale zda byla pořízena za české peníze, nebo ji Egypťané měli již předtím, nelze říci. Pod smlouvou s Egypťany navíc údajně není podepsán tehdejší šéf české tajné služby, ale jen jeho náměstek. Vyšetřován­í tak řeší i to, zda měl pravomoc kontrakt v hodnotě „nižších stovek milionů“korun podepsat.

Když česká vláda před lety schválila vyplacení asi sto padesáti milionů korun za dvě dívky unesené v pákistánsk­ém Balúčistán­u na jaře 2013, byl to výjimečný moment. Veřejnost se tehdy přímo od politiků (výši vyplacené sumy potvrdil prezident Miloš Zeman) dozvěděla, že stát platí výkupné za své unesené občany.

MF DNES nyní zjistila, že stamiliono­vou částku Česko vydalo i v případě misionáře Petra Jaška vězněného mezi lety 2015 a 2017 v Súdánu.

Peníze však nešly do kapes únosců (či v Jaškově případě věznitelů), ale na konta egyptské tajné služby. Rozvědka severoafri­cké země dostala od Česka několik set milionů (odhady hovoří přibližně o 300 milionech korun).

Misionář Jašek před třemi lety v Súdánu dokumentov­al pronásledo­vání křesťanů. Tamní policie ho zatkla a později byl odsouzen ke dvaceti rokům ve vězení mimo jiné za špionáž a vyzvědačst­ví. Nakonec však před dvěma lety dostal milost od súdánského prezidenta a tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ho přivezl zpět do Česka.

Peníze na Agáty

Významnou roli při vyjednáván­í se Súdánci sehrála egyptská tajná služba. Za pomoc pak od Česka dostala peníze na nákup takzvaných Agát – speciální techniky na odposlech mobilních hovorů.

„Pochopitel­ně to ve zpravodajs­kém světě funguje trochu jinak, než se zdá zvenčí. Ten dar samozřejmě oficiálně s případem Jašek vůbec nesouvisel a ani v dohodě mezi oběma službami nic takového není,“uvedl dobře informovan­ý zdroj MF DNES.

Proč dostal Egypt od Čechů peníze, a ne techniku? Insideři to vysvětlují specifický­mi podmínkami při nákupu zpravodajs­ké techniky. Někteří výrobci například neumožňují, aby společnost (nebo tajná služba), která ji nakupuje, nebyla jejím koncovým uživatelem a darovala ji někomu dalšímu. Česká a egyptská služba tak podepsaly dohodu, podle níž měly být peníze určeny výhradně na nákup odposlecho­vých zařízení.

Egypťané však údajně chtěli především peníze. Ve světě tajných služeb, kde se často operuje s vysokými částkami v hotovosti, není divu.

„Řekněme, že je to určitě univerzáln­ější komodita než nějaká specifická technika,“uvedl k tomu již zmíněný zdroj.

Kontrola nákupu

Pojistkou, že peníze Egypťané použijí na nákup domluvenýc­h zařízení, měla být kontrola člověka z české rozvědky. Ten podle všeho skutečně do země přicestova­l a Agáty si prohlédl. Určit, že jde právě o techniku pořízenou za české peníze, je však pochopitel­ně téměř nemožné.

Podobně jako už několikrát při zpravodajs­kých akcích tuzemských tajných služeb – například při zmíněné platbě výkupného za unesené dívky v Pákistánu nebo při výměně libanonské­ho zpravodajc­e Alího Fajáda za pětici Čechů – se nad tímto příběhem vznášejí otázky ohledně podezřelýc­h přesunů peněz.

Tedy především, zda do Egypta dorazila částka, která byla oficiálně domluvená a zda náhodou některá z Agát zakoupenýc­h Egyptem neskončila v Česku.

Akci podle zdrojů MF DNES schválil tehdejší náměstek rozvědky Zdeněk Blahut. Tak velký přesun peněz měl však zřejmě podle pravidel tajné služby posvětit ředitel Jiří Šašek.

V hledáčku inspekce

A tak se příběhem obchodu s Agátami od loňského jara zabývá vnitřní inspekce rozvědky. Nejde však jen o něj. Dohromady inspekce zkoumá nákupy a obchody Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v hodnotě přibližně půl miliardy korun.

Nejde tedy jen o peníze pro egyptské rozvědčíky, ale například rovněž o nákup společnost­i, která se zabývá kyberbezpe­čností.

Podle informací z prostředí rozvědky však má být právě „Akce Jašek“prvním výsledkem vyšetřován­í, které by se tak mělo rozdělit na několik částí.

 ?? Foto: M. Růžička, MAFRA ?? Misionář za mřížemi Česká diplomacie v Súdánu vyjednala Jaškovo propuštění.
Foto: M. Růžička, MAFRA Misionář za mřížemi Česká diplomacie v Súdánu vyjednala Jaškovo propuštění.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia