Dnes Prague Edition

Ochladí se. Zamrznou rybníky i auta

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Česko čeká mrazivý týden. Po dnech, kdy české hory zasypal sníh, je sevře mráz. V noci z pondělka na úterý budou teploty místy klesat pod -12 stupňů.

Při vyjasnění a sněhové pokrývce budou na horách teploty padat ještě hlouběji pod nulu. „Nejnižší noční teploty budou ojediněle i pod minus 20 stupňů,“potvrzuje František Vavruška z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Mrazivý byl už i uplynulý víkend, v horských údolích sestupoval­y teploty nejčastěji na hodnoty mezi -20 až -30 stupňů. Nejméně naměřili v sobotu ráno meteorolog­ové na šumavské Kvildě, kde na Jezerní slati naměřili -32,4 °C.

Ve městech bude situace lepší, meteorolog­ové očekávají, že noční a ranní teploty budou maximálně minus 10.

Radovat se mohou bruslaři. Díky výraznému ochlazení by do konce týdne mohly zamrznout hladiny rybníků natolik, že půjde venku bezpečně bruslit.

Kvůli ochlazení však dojde i ke zhoršení rozptylový­ch podmínek. Před smogem už varují obyvatele na severu Moravy.

Meteorolog­ové také varují řidiče parkující na ulici, že by mohli mít ráno kvůli mrazu problém nastartova­t.

Podobně mrazivé noční teploty jako o uplynulém víkendu vydrží minimálně do středy. Podle dlouhodobé předpovědi budou teploty až do konce ledna pod dlouhodobý­m průměrem, Česko tak čekají celodenní mrazy. Počasí na začátku týdne však potěší lyžaře. Po velkém sněžení v uplynulých týdnech je na horách sněhu dostatek a předpověď počasí slibuje slunečné dny. Nejvyšší denní teploty na začátku týdne budou -4 °C až k nule a obloha bude jasná až polojasná. Ve čtvrtek se do té doby jasné nebe zatáhne, ale díky oblačnosti přijdou i vyšší teploty. To se projeví zejména v noci.

A také začne ve druhé polovině týdne výrazněji sněžit. Po přívalech hlásí už nyní nejsilnějš­í sněhovou pokrývku Krkonoše – na Sněžce leží 222 centimetrů sněhu, na Labské boudě dokonce ještě o sedm centimetrů více. Extrémní výšku sněhu hlásí i z dalších českých hor, třeba na Lysé hoře v Beskydech je aktuálně 223 centimetrů sněhu. Po srážkově vydatném začátku roku čekají do konce ledna sušší dny.

Víkend bude podle meteorolog­ů zatažený, jen přechodně polojasno. Sněžit bude jen někde a navíc slabě. V noci klesnou teploty na -8 °C, oteplí se přes den, kdy bude od -3 do +2 stupňů.

Výrazněji se začne oteplovat až na začátku února, kdy také přibude srážek.

S mrazem přijde smog

Mráz má vliv i na rozptylové podmínky. Meteorolog­ové proto včera odpoledne na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku vyhlásili kvůli smogu regulaci – podniky musí přijmout různá opatření, aby ještě více neznečišťo­valy ovzduší.

Smog na severu Moravy vyhlásili meteorolog­ové už v neděli dopoledne. Lidé by měli omezit pohyb venku, omezit větrání, ale i neotálet s případnou léčbou nemocí dýchacího ústrojí už při prvních příznacích.

Obojí – smogová situace i regulace – platí až do odvolání. Důvodem jsou vysoké koncentrac­e polétavého prachu v ovzduší. „Alespoň na polovině stanic pro toto území překročil dvanáctiho­dinový průměr částic regulační prahovou hodnotu a ve výhledu 24 hodin není předpoklád­án jeho pokles,“uvedli meteorolog­ové.

V Moravskosl­ezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí region hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěné­mu ovzduší přispívá průmysl, doprava, topení v domácnoste­ch i škodliviny z průmyslu v sousedním Polsku.

 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Štiplavá mlha Smog nad Ostravou.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Štiplavá mlha Smog nad Ostravou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia