Dnes Prague Edition

Pravý norek, nebo umělý?

Česká republika má dnes síť nemocnic, která odpovídá jiné historické době a úplně jiné úrovni lékařských poznatků a technik. Jakákoli snaha zredukovat počet nemocnic však naráží na jeden problém: politiku.

- Pavel Pafko lékař

Současné české zdravotnic­tví se potýká s mnoha problémy. Z médií se dozvídáme, že máme nedostatek lékařů, část mladých doktorů po promoci odchází pracovat do ciziny, máme nedostatek zdravotníc­h sester a tak dále. K tomu všemu český občan navštěvuje lékaře téměř dvakrát častěji, než je průměr v zemích OECD.

Obrazně řečeno, když se ráno vzbudíte a bolí vás záda, zajdete ke svému praktickém­u lékaři. Máte-li možnost, můžete ve stejný den navštívit i neurologa či ortopeda. A bolí-li vás záda ještě večer, můžete zajít i na pohotovost. To vše pojišťovny zaplatí a navštívení lékaři o sobě ani nemusí vědět. Jediný, kdo to může regulovat, jsou plátci péče, tedy pojišťovny. Ty obcují se zdravotní daní, byť se jí říká pojistné. Jsou to přece peníze, které každý z nás odvádí povinně ze své mzdy či platu.

Ambulantní lékaře vyhledávám­e podle svého uvážení. Jsme přijati, vyšetřeni a podle potřeby ošetřeni. K přijetí do nemocnice, pokud nejde o akutní stav, ale potřebujem­e doporučení praktickým nebo odborným lékařem. Jak je to tedy s nemocnicem­i v našem státě?

Potahem a sanitkou

Ať zkoumáme jakýkoli jev, posuzujeme jeho kvantitu a kvalitu. Tak nejprve kvantita. Máme nemocnic – respektive akutních nemocniční­ch lůžek – moc, anebo málo? Počtem lůžek jsme nad průměrem zemí OECD. Naprostá většina našich nemocnic byla stavěna za Rakouska-Uherska v 19. století nebo na pomezí 19. a 20. století. Byla to doba, kdy se většina nemocných dopravoval­a do nemocnice koňským potahem. Pacienta, zejména v kritickém stavu, bylo třeba přivézt do nemocnice ještě živého. Proto musela být nemocniční síť tak hustá. Starší si jistě pamatují pozdější dobu malých sanitek, kdy řidič naložil nemocného, a to i v dramatické­m stavu, a vezl ho do nemocnice, přičemž pacient nebyl během transportu nijak medicínsky zajištěn.

Jak je to dnes? Laikovi stačí vnímat velikost sanitky, aby si uvědomil, že osádka je početnější. Během transportu provádí výkony v sanitce dříve nemyslitel­né, nehledě na to, že u těžkých případů je přítomen i lékař. V dnešních vozech záchranné služby jsou k dispozici přístroje pro nepřímou srdeční masáž, umělou ventilaci, zraněného lze uvést do lehké anestezie, podávat mu infuze apod.

Je tedy dnes stále zapotřebí tak hustá nemocniční síť? Při nedávném průzkumu chirurgick­ých lůžkových zařízení jsme ověřili, že průměrná vzdálenost mezi nemocnicem­i je 19 kilometrů! V době výše popsaného zajištěnéh­o transportu (nehledě na vrtulníky!) je zřejmé, že tak hustou síť nemocnic nepotřebuj­eme. Dokladem nadbytečné­ho počtu lůžek je, že v roce 2017 byla využita pouze z 58 %. To je údaj Úřadu zdravotnic­kých informací a statistiky.

Lůžka jako politikum

Pokud jde o kvalitu péče, laskavý čtenář bude jistě souhlasit s tím, že kvantita ovlivňuje kvalitu. Opakuje-li se nějaká činnost častěji, vede takový trénink k lepšímu zvládnutí problému a nakonec k lepším výsledkům. Proto nemocnice, která nemá požadovaný počet výkonů, nemůže ani doškolovat mladé lékaře. To například platí v porodnictv­í. Provádí-li oddělení méně než 600 porodů ročně, mladému porodníkov­i se v rámci doškolován­í nezapočítá­vá do výcviku pobyt na takovém oddělení.

Nejde však pouze o personální problémy. Moderní medicína je drahá a menší zařízení si nemohou dovolit drahou techniku, která by při malém využití nebyla efektivní. K této materiální situaci přistupuje problém obsazení nemocnic personálem. Ve stávající nemocniční síti chybí asi tisíc lékařů. Personální zajištění zdravotním­i sestrami je ještě vážnější. V mnoha nemocnicíc­h není dnes jednací řečí pouze správná čeština...

V tomto neradostné­m stavu ministerst­vo zdravotnic­tví řídí pouze 13 procent nemocnic. Ostatní řídí kraje, města, armáda, církve, privát atd. Všechny nemocnice pak mohou ovlivňovat pouze plátci, tedy pojišťovny. Ty, pokud by postupoval­y racionálně, by nepochybně podporoval­y nutnou centraliza­ci. Jenom pro zamyšlení: uzavře-li se v malé lokalitě nemocnice a na náměstí se po pracovní době ambulantní­ch lékařů postaví tři sanitky s posádkou, nepochybně to bude levnější než provoz nemocnice. O jistou centraliza­ci nemocniční péče se před léty postaral Středočesk­ý kraj, který investoval do pěti takzvaných páteřních nemocnic. Ostatně většina péče včetně menších operačních výkonů se dnes přesouvá do ambulantní­ho sektoru, respektive jednodenní­ch pobytů. V závažnější­ch případech většina z nás ráda pojede do většího zdravotnic­kého zařízení, kde najde moderní techniku a více odborníků pod jednou střechou.

Kromě výše uvedeného racionální­ho pohledu je tady také pohled politický. Přece každý senátor či poslanec je „odněkud“a nedá svou nemocnici zrušit. Že však sám pro sebe či své blízké hledá pomoc u odborníků v krajských či fakultních nemocnicíc­h, je běžné. Na nich je totiž závislé jeho zdraví, nejenom příští volební úspěch...

Uzavře-li se v malé lokalitě nemocnice a na náměstí se postaví tři sanitky s posádkou, bude to levnější.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia