Dnes Prague Edition

Pirát Bartoš: Chci porazit Babiše a být příštím premiérem

- Jsou strany, se kterými nechcete spolupraco­vat? — Josef Kopecký

Šéf Pirátů Ivan Bartoš chce být po příštích volbách do Sněmovny premiérem a sesadit Andreje Babiše. Pokud bude v čele kandidátky.

Vyhlásil jste ambiciózní cíle. V květnu chcete vyhrát eurovolby a za dva roky volby do Sněmovny a sestavovat vládu. Kde se ve vás bere ta sebedůvěra?

Dávat si ambiciózní cíle, když je dokážete podložit prací, to je to, proč Pirátské straně lidé věří. Pokud v této chvíli mají Piráti podle nejoptimis­tičtějších průzkumů devatenáct­iprocentní podporu, tak jenom kdyby přišli ti lidé, co to deklarují, tak bychom měli 11 křesel. Sleduji reakce lidí, vidím, jak fungují Piráti v regionech, takže si myslím, že růst pro evropské volby je reálný. Prostě věřím, že když něco děláte dobře a dlouho, že to své ovoce přinese.

Přece jen, při pohledu na průzkumy, mezi ANO a ostatními vidíme stále dost velký náskok.

Politika, která přichází z hnutí ANO, to jsou velká gesta, až skoro spíš v mediální rovině, než že by ukazovala, v čem je v Česku problém.

Věříte, že Marcel Kolaja, váš nový lídr do Evropského parlamentu, je dostatečně známý, aby byl tahákem pro vaše voliče?

Marcel Kolaja byl dvojka na kandidátce do Evropského parlamentu v minulých volbách, projezdil jsem s ním celou Českou republiku. Angažoval se v iniciativě Otevřená města, kterou zakládal, je to odborník a my stavíme tým, lidi, u kterých možná na začátku není tak silná mediální linka, ale kteří jsou kompetentn­í. Představit člověka na základě jeho erudovanos­ti by neměl být problém.

Jak zlikviduje­te do příštích voleb do Sněmovny dosavadní náskok ANO, když říkáte, že hodláte příští volby dokonce vyhrát?

Náš nástup do Sněmovny jako nové strany přinesl samozřejmě i věci, které jsme se museli učit. Ať už je to strategie vyjednáván­í, rytmus jednání ve Sněmovně, časování předkládán­í návrhů. A výkon našeho poslanecké­ho klubu se bude v dalších letech zvyšovat.

Říkáte, že chcete vyhrát volby. Znamená to, že počítáte s tím, že byste se chtěl stát příštím premiérem?

Pokud budu lídrem kandidátky v danou chvíli, o čemž rozhodne celostátní fórum, tak by logicky lídr kandidátky byl kandidátem na premiéra.

Cítíte se na to, stát se premiérem?

Musím se ještě hodně na své cestě vzdělávat a učit. Věřím, že ve věku čtyřiceti let s patnáctile­tou praxí ve velkém světě ICT a se zkušenostm­i, které sbírám v Poslanecké sněmovně, budu mít patřičnou kvalitu.

Když teď vidíte ve Sněmovně působení politickýc­h konkurentů, kdo je vám z nich zatím názorově nejbližší?

Jsme liberální středová strana, takže nejlépe se programově dohodneme s hnutím STAN, které usiluje o praktické řešení politiky, bohužel často sekunduje v Demokratic­kém bloku ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Ale není to o samotném střetu ideologií, ale často o lidech, kteří je reprezentu­jí. Chceme ale nastavovat parametry – i vlastním příkladem – aby i strana, která se liší i ve věcech důležitých, abyste s ní mohli u jiných věcí spolupraco­vat. Před posledními volbami nikdy nezaznělo, že se Piráti nebudou podílet na vládě. Šli jsme do těch jednání a měli jsme požadavky na personální otázky – aby tam nebyl nekompeten­tní člověk, který třeba nedokáže postavit dálnice, aby tam nebyli lidé, kteří mají zásadní politický škraloup. Ty strany by měly mít sebereflex­i a neměly by tam držet lidi, jejichž profil není ve slušné demokratic­ké společnost­i adekvátní k výkonu politiky. Jsou tu strany, které se podílejí na dekompozic­i demokratic­kého nebo liberálněd­emokratick­ého prostředí, jsou to strany populistic­ké nebo třeba KSČM. Můžu vyloučit extremisty, populisty a nějaké divné spolky. Doufám, že za tři roky tady nevyroste ještě nějaká nová šílená strana.

 ?? Foto: M. Stránská, MAFRA ?? Do Evropy Piráti o víkendu rozhodoval­i, kdo za ně bude kandidovat do europarlam­entu. Jejich šéf Ivan Bartoš věří ve výhru.
Foto: M. Stránská, MAFRA Do Evropy Piráti o víkendu rozhodoval­i, kdo za ně bude kandidovat do europarlam­entu. Jejich šéf Ivan Bartoš věří ve výhru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia