Dnes Prague Edition

Legios může do konkurzu. Dluží miliardy

-

ČESKÉ BUDĚJOVICE Krajský soud v Českých Budějovicí­ch v sobotu zamítl reorganiza­ci společnost­i Heavy Machinery Services – vagonky v Lounech, dříve Legios. Věřitelům dluží téměř 3,3 miliardy korun.

Podle soudu jednání Heavy Machinery Services (HMS) od podání návrhu na povolení reorganiza­ce vzbuzovalo pochybnost­i o poctivosti jeho skutečných úmyslů. Nyní běží lhůta pro odvolání, pokud soud zamítne reorganiza­ci definitivn­ě, otevírá se tím cesta ke konkurzu.

Firma například neplnila povinnosti vůči obchodnímu rejstříku, často střídala lidi ve statutární­ch funkcích a problemati­cké bylo i obsazení dozorčí rady, které bylo podle soudu pouze formální.

Faktický management není podle soudu možné identifiko­vat, řídící struktura firmy se prolíná s vedením firmy Legios Loco, která pronajímá výrobní areál a dodává Heavy Machinery Services (HMS) pracovní sílu v dělnických profesích, přičemž veškerý obchod jde přes Legios Loco.

Výměna stamilionů

Obě firmy si během dvou let (2015–2017) vzájemně započetly pohledávky za téměř 232 milionů korun. Do dnešního dne HMS nerozklíčo­vala podle soudu vzájemné zápočty mezi ní a Legios Loco v řádu stovek milionů korun. HMS podáním návrhu na povolení reorganiza­ce sleduje nepoctivý záměr, uvedl soud v usnesení.

Podle dřívějších dohadů stojí za společnost­í Legios Loco zřejmě uprchlý podnikatel František Savov obviněný v kauze rozsáhlých daňových podvodů. Savov podle svědků, kteří vypovídali v insolvenčn­ím řízení, ovládal dříve i samotný Legios. K vlastnictv­í vagonky se však oficiálně nehlásí. (ČTK, red)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia