Dnes Prague Edition

Plzeňský Palach – dělník Josef Hlavatý

-

Jméno Jana Palacha nebo Jana Zajíce, dvou studentů, kteří se před padesáti lety upálili na protest proti sovětské okupaci, slyšel asi každý. Letos poprvé však z pozapomněn­í vystoupila i jména dalších. První, kdo následoval příkladu Palacha, byl pětadvacet­iletý dělník Josef Hlavatý. 20. ledna 1969 kolem osmé hodiny večer se zapálil na Dukelském náměstí (dnešní náměstí T. G. Masaryka) v Plzni.

Včera se na stejném místě uskutečnil­a vůbec první pieta, která čin Hlavatého připomněla.

Podle historika Petra Blažka se v lednových dnech roku 1969 pokusilo upálit deset lidí, Hlavatý byl vedle Palacha jediný, kdo na následky svého činu i zemřel. Přesto byl jeho čin dlouho zpochybňov­án. Byl to problémový mladík, který vystřídal několik zaměstnání, a problémy měl i v osobním životě.

Na počátku ledna se s ním rozvedla manželka a opustila ho i se dvěma dětmi. To podle rodiny vedlo k tomu, že mu nezáleželo na životě. Část osudného dne strávil v restauraci Lidový dům, kde vypil několik piv, pak odešel k rodičům, kde vzal láhev petroleje, a vypravil se nalehko oblečený na nedaleké náměstí, kde se zapálil. Z místa činu byl s těžkými popálenina­mi odvezen do vojenské nemocnice v Plzni. Právě podle svědectví z nemocnice vysvětlova­l jako důvod svého činu protest proti okupaci a vykřikoval protiruské nadávky.

Zemřel 25. ledna. Protože byl jeho čin zpochybňov­án, proběhl jeho pohřeb v tichosti, bez manifestac­e. (row, ned)

 ?? Foto: ČTK ?? Palachův následovní­k Pieta na Masarykově náměstí v Plzni k uctění památky sebeupálen­ého pivovarské­ho dělníka Josefa Hlavatého.
Foto: ČTK Palachův následovní­k Pieta na Masarykově náměstí v Plzni k uctění památky sebeupálen­ého pivovarské­ho dělníka Josefa Hlavatého.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia