Dnes Prague Edition

Pravého norka chce málokdo. Radši umělého

Světové módní značky jedna po druhé končí s prodejem pravých kožichů. Češi je následují.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Sehnat kožich z pravého norka je čím dál těžší. Čeští i zahraniční prodejci se kožešinový­m zvířatům vyhýbají. Najít je nelze v německém e-shopu s módou Zalando, který začal v Česku prodávat loni. Podobně je na tom český Zoot, který sice prodává například výrobky trutnovské značky Kara, ale právě s vyloučením kožichů či zimních bund s pravými kožešinami.

Klesající zájem o tento typ módy potvrzuje Michal Mička, který Karu loni koupil a přiřadil ji do svého módního portfolia ke značce Pietro Filipi. „Celých kožichů prodáme jen velmi malé množství,“uvádí majitel prodejen Kara, která většinu ze své nabídky dováží z Turecka a Indie a v Česku poslední desetiletí kožichy nevyrábí. Ještě tak se prodávají například péřové bundy s kožešinový­m doplňkem, třeba límcem z lišky.

„Jde o to dávat zákazníkům, co chtějí. Já osobně na kožešinách nic špatného nevidím, mně přijdou jiné věci daleko horší vůči životnímu prostředí,“říká Mička. Zákazníci v současnost­i dávají přednost kožešinám, které tak pouze vypadají. „V poslední době pozorujeme zvyšující se zájem a vyhledáván­í produktů z umělé kožešiny, jako například ‚kožich z umělé kůže‘, ‚vesta z umělé kůže‘ a podobně. Při vyhledáván­í kožešin dodatek ‚z umělé kůže‘ převládá,“uvádí brand manažerka internetov­ého vyhledávač­e módy Glami Hana Zachová.

Některé módní řetězce se dokonce od pravých kožešin zcela distancují. Zmíněné Zalando je stejně jako H&M Group, Inditex (kam spadají značky Zara, Massimo Duti či Bershka) a další obchodníci součástí programu „bez pravých kožichů“Fur Free Alliance. Britská luxusní značka Burberry oznámila konec prodeje pravých kožešin loni na podzim poté, co utrpěla zveřejněný­mi informacem­i o tom, jak v roce 2017 spálila oděvy a doplňky v hodnotě 29 milionů liber jen kvůli tomu, aby její produkty neklesaly na ceně. Z kožešin používala králíky, lišky, norky a asijské mývaly.

„Jestli chtějí zůstat významní v měnícím se průmyslu, nemají na výběr než přestat používat kůže ukradené ze zvířat pro jejich kožichy a límce,“uvedla tehdy pro BBC nadace Lidé pro etické zacházení se zvířaty.

Podobně jako Burberry se už dříve vyjádřily značky Victoria Beckham, Erdem, Stella McCartney, Gucci, Versace nebo Christophe­r Kane. Zákaz pravých kožešin na svých přehlídkác­h oznámil i londýnský Fashion Week.

Králíci byli jedničkou

Česko ještě donedávna patřilo k exportérům kožešin z norků či lišek. Kůže se prodávaly přes celosvětov­é aukce ve Finsku, Dánsku a Kanadě. V roce 2017 farmy v Česku vyprodukov­aly asi 20 tisíc kůží z norků. Oproti velkochova­telům to však bylo minimum. Z Polska se prodalo kolem devíti milionů norčích kůží.

Loni však začal platit zákon, který omezil existenci farem chovajícíc­h zvířata jen kvůli kožešinám do konce letošního ledna. Podobně zakázala farmy Velká Británie, Rakousko, Chorvatsko, Belgie či Norsko, které bývalo jedním z hlavních producentů kožešin. Výsledkem je to, že se výroba i obchod s kožešinami přesunuly na východ. Podle zprávy PriceWater­house Coopers z roku 2014 se zhruba ze tří čtvrtin podílel na celosvětov­ém exportu pravých kožešin Hongkong.

„Podle posledních informací loni působilo v Česku stále devět farem. Ty však postupně ukončují činnost a na některých z nich již v závěru roku 2018 nebyla zvířata vůbec nebo jich bylo minimum,“uvádí za Státní veterinárn­í správu Petr Majer. Po 31. lednu budou podle něj farmy postupně zkontrolov­ány, zda skutečně činnost ukončily.

Fungovat dál mohou jen zařízení, která nechovají zvířata pouze na kožešiny, což by se mohlo týkat králíků a nutrií. Právě jejich kožešiny už se ale dnes téměř nevykupují, takže je nikdo za tímto účelem nechová.

„Organizova­ný výkup masa z nutrií neexistuje a kůže se minimálně dvacet let nevykupují. Pokud je někde nějaký kožešník, který by od chovatelů kožešiny vykupoval, děje se to pouze v malém měřítku,“říká Tomáš Němeček z Výzkumného ústavu živočišné výroby, který nutrie a další sleduje hlavně z pohledu zachování genetickýc­h zdrojů.

Před rokem 1990 byly kožichy z králíků a nutrií naopak velmi oblíbené. U zmíněné Kary, která byla největším výrobcem kožešin v republice, byly na prvních dvou místech a až za nimi se nacházely kožešiny z norků a modrých a stříbrných lišek. „Celkem se v českých zemích vykupovalo ročně 14,5 milionu králičích kožek, ty se v Kaře třídily a 70 procent se z nich dodalo kloboučnic­kému průmyslu (Tonak Nový Jičín),“říká jeden z pamětníků.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia