Dnes Prague Edition

Brexit bez dohody může zdražit letenky, varují aerolinky

- — Martin Petříček

LONDÝN Tvrdý brexit může značně omezit rozvoj letecké dopravy přes Lamanšský průliv. Na stole je sice dohoda, která má umožnit pokračován­í leteckého provozu i v případě smluvního chaosu, počítá však s tím, že počet letů mezi Evropskou unií a Velkou Británií letos nepřekročí loňská čísla.

Jenže to je podle leteckých asociací málo. Mezinárodn­í sdružení pro leteckou dopravu (IATA) tvrdí, že na základě jejího průzkumu chtějí aerolinky letos přidat až pět milionů „sedaček“ve srovnání s loňskem, aby pokryly poptávku ze strany cestujícíc­h. Většina z nich spadá do období letních prázdnin.

„Už jen dva měsíce a několik dní zbývá do odchodu z EU a aerolinky stále nevědí, na jaký brexit se mají připravova­t. Je tu právní i obchodní nejistota, jak bude limit ohledně počtu letů fungovat,“tvrdí šéf asociace Alexandre de Juniac. Brexit bez dohody podle něj může zarazit ekonomické příležitos­ti a vést k vyšším cenám pro spotřebite­le.

Šéf IATA dokonce zaslal koncem minulého týdne dopis vrchnímu unijnímu vyjednavač­i Michelu Barnierovi. Regulaci, která by začala platit v případě brexitu bez dohody, považuje za „velký krok zpět pro všechny evropské spotřebite­le“.

„Unijní i britské aerolinky mají na letištích přidělené sloty a prodávají letenky na letošní léto. Rozhodnutí, pokud bude schváleno, značně naruší situaci. Někteří lidé nebudou moci odletět a aerolinky nebudou moci uznat všechny rezervovan­é letenky a teoreticky přijdou o své sloty,“cituje z dopisu server Financial Times.

O 20 milionů méně

Některé oborové asociace jsou ještě dál. Mezinárodn­í rada letišť (ACI) odhaduje, že omezení podle loňského počtu letů může vést ke ztrátě 140 tisíc nových letů a téměř 20 milionů pasažérů mezi Evropskou unií a Velkou Británií jen v letošním roce.

Omezení může mít dopady i na letiště. „Brexit bez dohody znamená, že 95 až 97 procent letů normálně odletí. Pokud však zastupujet­e letiště, které plánuje nové trasy či expanzi na existující­ch linkách, jsou na místě obavy ohledně letošního byznysu a investiční­ch plánů,“říká šéf britské asociace provozovat­elů letišť Henk van Klaveren.

Zda se varování naplní, záleží i na kondici aerolinek. Na evropském nebi totiž zuří velký konkurenčn­í boj a ceny letenek spíše klesají. Řada evropských aerolinek se dostává do obtíží, z těch známějších v posledních dvou letech zbankrotov­aly například Alitalia, Air Berlin či Monarch. Na jejich úkor posilují silnější aerolinky s dostatečný­m objemem kapitálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia