Dnes Prague Edition

Zájem o úvěry na auto roste, hlavně mezi mladými

- — Martin Šidlák

PRAHA Množství úvěrů na auta podle průzkumu Sberbank, který server iDNES.cz dostal exkluzivně k dispozici, loni meziročně vzrostlo o čtvrtinu. Zatímco přijatelno­st půjčky u všech ostatních typů spotřebníh­o zboží meziročně klesá, o půjčky na auta je podle banky stále vyšší zájem. Nejvíce o nákup nového vozidla stojí mladí lidé ve věku 18 až 29 let.

„V posledních letech se sen o vlastním bydlení začíná rozpouštět. Hypotéka na nemovitost je stále exkluzivně­jší zboží, vzhledem k omezení hypoték část Čechů na půjčku vůbec nedosáhne. Mnoho z nich se proto rozhoduje peníze investovat raději do nákupu vlastního vozu,“říká Milota Novodomcov­á, produktová manažerka půjček ve Sberbank.

Nákup nového auta s využitím úvěru aktuálně zvažují dvě třetiny mladých lidí do třiceti let. Největší nárůst zájmu o půjčky na auto představuj­e příjmová skupina do 20 tisíc korun.

Pětina Čechů se s úvěry poprvé seznámila díky půjčce na pořízení či stavbu vlastního bydlení, 16 procent si vzalo první životní úvěr na vozidlo. „Přesto by měli myslet na

to, že splácení prvního úvěru vytváří jejich kreditní historii. Výběr auta a schopnost je splácet může do budoucna ovlivnit, za jakých podmínek dostanou hypotéku,“dodává Radka Černá, mluvčí Sberbank.

Se závěry Sberbank se však některé další banky neztotožňu­jí. „Auta nepovažuje­me za substitut ve smyslu, když mi banka nepůjčí na bydlení, koupím si právě auto. Naše zkušenost je naopak taková, že klienti, kteří primárně nedosáhnou na potřebnou výši hypotečníh­o úvěru, mění požadavky na vlastní bydlení. Například výběr jiné lokality nebo volba menší nemovitost­i,“řekl iDNES mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

„Lidé dotčení přísnějším­i doporučení­mi centrální banky pro hypotéky vyhledávaj­í levnější nemovitost­i či využívají spolužadat­ele, než aby zcela ztratili zájem o nové bydlení. Za vyšším zájmem českých domácností o financován­í nákupu vozidel vidíme především jejich rychle rostoucí kupní sílu,“tvrdí Jakub Švestka z Moneta Money Bank.

„Objem námi poskytnutý­ch úvěrů na nákup vozidel vzrostl ve třetím kvartálu 2018 meziročně o 10,6 procenta na 2,8 miliardy korun,“řekl Jakub Švestka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia