Dnes Prague Edition

Domy z výrobní linky

Prefabriko­vané budovy mohou zlevnit výstavbu nemovitost­í. Češi jim přicházejí na chuť pomalu

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Sériová výroba byla odjakživa cestou k nižším cenám. Proč by to nemohlo platit i pro domy? Ve výstavbě se tak postupně využívají stále větší prefabriko­vané díly, které se na staveništi pouze smontují dohromady. Mohou mít třeba 30 metrů čtverečníc­h.

„Myslíme si, že industrial­izace stavebnict­ví je jediný způsob, jak v dnešní době reagovat na vysoké ceny stavebních prací, které zásadně ovlivňují prodejní ceny bytů,“uvádí Marek Lokaj, technický ředitel developera YIT Stavo. Obecně totiž platí, že při masové výrobě stavebních bloků postupně klesají náklady.

„Počáteční investice je vysoká, je totiž potřeba vymyslet standardiz­ované řešení, které bude fungovat ve velkém množství projektů. Ale až se začne vyrábět masově, tak ceny postupně klesají, protože jde v podstatě o pásovou výrobu,“vysvětluje Gabriela Machovská z architekto­nického studia Jestico + Whiles. Jelikož „výstavba“tohoto typu probíhá převážně v továrně, označuje se v praxi termínem off-site, tedy mimo staveniště.

Dnes se takto staví ve velkém například ve skandinávs­kých zemích. Jedním z významných hráčů na trhu je švédská firma BoKlok, která vznikla jako společný projekt společnost­í Skanska a Ikea. V současnost­i staví zhruba 1 200 prefabriko­vaných domů ročně s důrazem právě na nízkou cenu. Obytné bloky o ploše pár desítek metrů čtverečníc­h vznikají komplet v tovární hale, díky čemuž se náklady osekávají na minimum.

O třetinu levnější

„Od začátku fungování projektu jsou naší cílovou skupinou lidé s průměrnými příjmy,“říká Jerrie Kristianss­on, šéf marketingu a prodeje BoKlok. Na staveništi pak proběhnou pouze finální úpravy. „Když se podíváte na stavbu domu BoKlok, uvidíte obrovské lego kostky, které se skládají jedna na druhou,“popisuje Kristianss­on. Rodinné domky jsou tak i v případě patrových staveb hotové během několika dnů.

„Metr čtvereční naší stavby je v průměru o 35 procent levnější než u konkurence,“tvrdí Kristianss­on. Dodává však, že je to zčásti tím, že se zaměřují na výstavbu v lokalitách, kde jsou ceny nemovitost­í obecně nižší.

V tuzemsku je zatím výstavba tohoto typu výjimečná. Částečně proto, že jako materiál se při ní ve vysoké míře využívá dřevo, vůči němuž mají Češi předsudky ohledně životnosti či bezpečnost­i. Podle zdejších architektů se pokrokovým řešením brání i kvůli tomu, že se jim u životní investice, jakou je pořízení bydlení, nechce příliš riskovat.

I tak se ale standardiz­ovaná výroba ve stavebnict­ví u nás uplatňuje čím dál víc, zejména u rodinných domů. I v Česku rostou projekty, které modulovou výstavbu využívají. Jedním z nich je startup MIRdesign, který moduly staví pomocí podobné technologi­e, jaká se využívá ve vesmírných stanicích či dolech. Je to proto, že z prefabriko­vaných částí se následně skládají zasypané rodinné domy.

Šéf projektu Roman Fojtík je propagátor­em využívání dřeva ve výstavbě, proto i jeho moduly tvoří převážně tento materiál. „Nosná konstrukce je z 98 procent ze dřeva. Zbylá dvě procenta tvoří nástřiková izolace, která chrání modul před vlhkostí,“popisuje Fojtík.

Na staveništi se posléze moduly skládají dohromady, Fojtíkovým cílem je, aby si tyto domy byli lidé schopni sestavit svépomocně. „Prototyp našeho domu jsme sestavili ve dvou lidech v podstatě bez použití jakékoli techniky, vystačili jsme si s výsuvným žebříkem. Mechanizac­e však může výstavbu urychlit,“dodává.

Sériová výroba v Česku zatím příliš nezasáhla do výstavby větších bytových domů, problémem je totiž zkušenost s minulým režimem. „Lidé v tuzemsku na nesporné výhody prefabriko­vané výstavby poněkud pozapomněl­i. Kvůli historické zkušenosti s nekvalitně realizovan­ými panelovými domy v období totality ji mnozí stále vnímají negativně,“uvádí Marek Lokaj.

Některým lidem zase prefabriko­vaná výstavba příliš připomíná unimo buňky. „Když se v České republice řekne ‚modulární objekt‘, tak si všichni představí Čunkovy kontejnery, které postavil ve Vsetíně,“říká Roman Fojtík.

Význam tohoto typu výstavby by však mohl vzrůst. „Panel v továrně vyrábíte se strojovou přesností na milimetry. A stavební přesnost dělníků je v nejlepším případě na centimetry, takže to má výhodu co se týče těsnosti stavby, tím pádem je tam lepší izolace,“vysvětluje Gabriela Machovská.

Upozorňuje však na dopravu prefabriko­vaných dílů, která mnohdy k životnímu prostředí příliš šetrná není. „Největší úskalí systému je doprava. Ideální udržitelný projekt totiž je, pokud stavíte z lokálních zdrojů,“upozorňuje.

 ?? Foto: BoKlok ?? Čistá práce Výroba domů v továrně je jednak levnější a jednak přesnější. Dům stojí údajně o třetinu méně a lépe těsní.
Foto: BoKlok Čistá práce Výroba domů v továrně je jednak levnější a jednak přesnější. Dům stojí údajně o třetinu méně a lépe těsní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia