Dnes Prague Edition

Španělé migranty vítali, ale teď vstřícnost mizí

V zemi poslední měsíce rychle roste obliba i vliv krajně pravicové strany Vox

- Jiří Sládek redaktor MF DNES Nová strana nastupuje

MADRID Byly to emotivní chvíle, když loni v červnu španělská Valencie přivítala loď Aquarius s více než šesti stovkami imigrantů na palubě. Nikde je nechtěli. Přijmout je odmítla Itálie i Malta, takže přeplněná loď bloudila celým západním Středomoří­m až ke španělským břehům.

Tam jim otevřeli náruč. „Patří to k našim povinnoste­m,“prohlásil tehdy socialisti­cký premiér Pedro Sánchez a přidal pár nelichotiv­ých poznámek na adresu Itálie. Madrid se cítil morálním vítězem.

Teď se situace opakuje, ale v pozměněném obsazení.

Úřady v jiném španělském přístavu Barceloně řeší, co si počít s lodí španělské humanitárn­í organizace Proactiva open arms.

A vše je najednou jinak. Po šesti měsících se španělská vstřícnost dokonale vytratila.

Tamní politici suše říkají, že posádka plavidla porušila mezinárodn­í právo, když vyzvedla imigranty na pašerácké trase poblíž libyjského pobřeží – a nepředala je do nejbližšíh­o přístavu, tedy zpět do Libye.

Španělské úřady loď zadržely a další plavby nepovolily.

Dobrovolní­ci z Proactiva open arms cítí, že doba nadšených úsměvů pominula. „Pokud nám někdo brání zachraňova­t lidské životy, je to velmi kruté,“postěžoval­i si ve vyjádření, které ocitovala agentura Reuters.

Rekordní rok 2018

Španělé prostě zjistili, že ani Pyrenejský poloostrov není nafukovací. Jejich země se stala pro pašeráky lidí hlavní vstupní branou do Evropy a uprchlíků rychle přibývalo.

Itálie se naopak po červnovém nástupu šéfa vnitra Mattea Salviniho před další migrací uzavřela. Tím víc zesílil tlak na západ Evropy.

Dokládají to čerstvá čísla. Podle údajů Mezinárodn­í organizace pro migraci přeplulo Středozemn­í moře do Španělska od 1. ledna do 26. prosince 2018 dohromady 57 250 lidí. Jinými slovy: každý den nějakých 160 nových běženců.

To překonalo všechny minulé statistiky a španělské politiky to rázem vyděsilo. Tím spíš, když se na konci roku připomněli rozladění voliči. Volby v Andalusii, která je nejlidnatě­jším regionem v zemi, přinesly politické zemětřesen­í.

Nejvíc se však psalo o nečekaném zisku protiimigr­antské strany Vox, kterou španělské listy označují jako krajní pravici.

Její představit­elé nakonec v Andalusii podpořili koalici lidovců a liberálů a stali se tak rázem respektova­nou silou. Bylo to poprvé od pádu Frankovy diktatury v roce 1975, kdy krajní pravice promluvila do složení některé z regionální­ch vlád. „Všichni se nám posmívali, teď jim ale ztuhl úsměv na rtech,“liboval si šéf Voxu Francisco Serrano.

To znamená velký zlom. Španělsko dosud platilo za poslední velkou zemi v Evropě, kde na politické scéně ultrapravi­ce absentuje. Uprchlická krize spolu s ekonomicko­u malátností a nejistou budoucnost­í to změnila.

Španělé jsou ochotni naslouchat rázným sloganům, které nabízí Vox. A vládní politici znejistěli.

„Voliči učinili ze strany Vox důležitou politickou sílu v Andalusii, “konstatova­l premiér Sánchez. „Čelíme ve společnost­i významnému nárůstu xenofobníc­h nálad.“

Strana chce vyhostit nelegální migranty bez dokumentů či vztyčit mnohem masivnější bariéry v severoafri­ckých enklávách Ceuta a Melilla, a tím zarazit sílící migraci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia