Dnes Prague Edition

Rusko plánuje nové podvodní zbraně. Existují však?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Představte si cosi na způsob torpéda, které má takřka neomezený dostřel, protože urazí až deset tisíc kilometrů.

Představte si, že ta věc se pohybuje v hloubce až tisíc metrů pod hladinou, takže je v podstatě nezasažite­lná. V takové hloubce ponorky neoperují.

Představte si, že se pohybuje rychlostí až 185 kilometrů za hodinu.

A představte si, že nemíří rovně vpřed, ale podle předem zadaného algoritmu mění směr, zahýbá, otáčí se a klesá či stoupá, takže není možné dobře propočítat její dráhu. To dále ztěžuje zasažení. A také to znamená, že nelze určit, co bude vlastně cílem.

Poseidon, jak se ta věc jmenuje, vypadá jako z arzenálu moderního Julese Verna. Není jasné, zda je to pouze ruská propaganda a bluf, nebo jen přehnaná realita anebo nepříjemně pravdivá realita, ale popis nové superzbran­ě překonává takřka všechno.

Dříve se jí říkalo prozaicky jen Status-6, ale prezident Putin vyzval Rusko, aby namáhalo své básnické střevo a vymyslelo něco lepšího. Vyšel z toho Poseidon. NATO má pro něj označení Kanyon.

Pokud bychom měli věřit tomu, co se o něm říká, pak by fungoval asi následovně. Například kdesi v Ochotském moři se pohybuje jaderná ponorka. Je krytá Kamčatkou, takže je zcela v bezpečí. Odpaluje dva Poseidony. K pobřeží Kalifornie je to asi kolem osmi tisíc kilometrů, oběma zbraním tedy pořád zbývá rezerva dvou tisíc kilometrů na podvodní kličkování.

Mohou se však jen pohybovat „cestovní“rychlostí severním Pacifikem, neviditeln­ě kličkovat a číhat na cíl. Když se objeví, mohou být na něj navedeny.

Poseidon je pořádný kus, na délku má čtyřiadvac­et metrů, průměr je 1,5 metru a je na jaderný pohon. Může nést konvenční i jadernou kobaltovou nálož. Uvádí se, že ta druhá by mohla mít sílu dvou megatun TNT, ale i v amerických zdrojích se objevují i mnohem divočejší čísla, dokonce sto megatun. To už je skutečné monstrum.

Nevýhoda takové zbraně spočívá v tom, že je prakticky nezastavit­elná. Zatímco proti střelám přilétajíc­ím ze vzduchu, jež jsou tedy odpalovány z pozemních základen, letadel či ponorek, lze něco podniknout a protiraket­ová obrana bude stále úspěšnější, zarazit podvodní útok Poseidonu by bylo takřka nemožné.

Poseidon by mohl ničit důležité námořní cíle, například letadlové lodě, nebo napadat pobřežní základny a přístavy včetně měst. Výbuch v moři několik kilometrů od cíle by mohl způsobit vzedmutí vod a vyslat na něj vlnu tsunami. Americký časopis Popular Mechanics s odvoláním na různé studie uvedl, že takový úder by mohl úplně zničit San Francisco a zabít 1,3 milionu lidí. Takový účinek se však zdá být dost přifouklý, protože energie uvolněná jaderným výbuchem se nemůže srovnávat například se silou zemětřesen­í.

Dobrá otázka: k čemu by Rusové potřeboval­i tak ničivou věc, když jaderných zbraní už mají tisíce?

Poseidon by mohl přinést několik strategick­ých bodů. Rozšiřuje možnosti ruského úderu, protože jestli opravdu existuje a funguje, obchází jaderné štíty, které Američané budují. Tím plní dva úkoly naráz. Zaprvé rozšiřuje možnosti pro první úder. Zadruhé, vzhledem ke svým vlastnoste­m – možnosti pohybovat se dlouho pod vodou a čekat na povel k útoku, nezastavit­elnosti a mimořádné ničivé síle je ideální odstrašují­cí zbraň pro provedení odvetného úderu v případě napadení. Jakási poslední karta poraženého, aby si vítěz taky užil své.

Kromě toho nabízí efektivní způsob, jak ničit letadlové lodě, dokonce i s konvenční hlavicí. Výroba není drahá, a tak je použití Poseidonu výhodnější než ostřelován­í plavidel raketami z vlastních lodí či letadel, proti nimž existuje ochrana.

Existence této zbraně prosakuje už čtyři roky a přičinili se o to sami Rusové. Poprvé o ní dali vědět, když ruská televize NTV „úplnou náhodou“natáčela detail dokumentů, které držel jeden generál na shromážděn­í, kde Putin opět čirou náhodou zrovna odsuzoval americké plány na protiraket­ovou obranu.

Bylo zřejmé, že „indiskrétn­í záběr“je vzkaz. Otázkou dodnes je, zda to bylo varování, nebo trik.

 ?? Foto: Reuters ?? Na inspekci. Prezident Putin si prohlíží novou techniku.
Foto: Reuters Na inspekci. Prezident Putin si prohlíží novou techniku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia