Dnes Prague Edition

Evropa potřebuje svého Bruschilla

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Votázce brexitu teď není na tahu Velká Británie, ale Evropská rada. Ačkoliv si Brusel může z Britů utahovat, jak britská premiérka Mayová minulý týden vyhořela doma před poslanci a nezískala podporu pro vyjednanou dohodu, měla by bruselská komise přestat hrát uraženého, vychladnou­t, roli lídra převzít Evropská rada a jasně deklarací zavelet: Británii v Unii chceme, rozmyslete si to ještě. Vychladnou­t je v angličtině „chill out“, slovíčko, které měl ve jméně i silný lídr Winston Churchill. Tedy od Bruselu by to chtělo nějakého Bruschilla:

1. EU je tady proti válkám, a aby tedy jednou nevládl vrah Hitler, tak proto všichni spolu.

2. Pro Británii není konec světa, když odejde, pro EU je lepší, když zůstane.

3. Pro Česko je lepší, když zůstane – je to země bez eura, silný spojenec ve všech těch debatách s Bruselem a Frankfurte­m o klíčové myšlence, že by neměla existovat žádná diskrimina­ce a žádná nevýhoda pro podnikání plynoucí z měny dané země.

4. Británie měla pravdu v tom, co Bruselu & spol. vyčítala. Od (ne)respektu k národním parlamentů­m přes slabou podporu obchodu, problém migrace až po řízení EU a regulace – vidím to na bankovní regulaci, dochází k chrlení v průměru desítek a někdy i stovek stran právních aktů měsíčně.

5. Soudní dvůr EU jasně v prosinci rozhodl, Británie může právně celkem snadno žádost odvolat do uplynutí dvou let od oznámení o odchodu, tedy do 29. března 2019.

Tak proč to nezkusit?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia