Dnes Prague Edition

Soudce Baxa: kozel zahradníke­m

- — Zdeněk Koudelka, právník

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa kritizoval prezidenta Miloše Zemana. Vadí mu, že prezident či jeho kancléř vyjadřoval­i názor na řešení konkrétníc­h kauz. Přitom Baxa uvedl prezidento­va slova, že by si jej dokázal představit jako předsedu Ústavního soudu. Je s podivem, že se Baxa neohradil hned, ale vystoupil, až je zřejmé, že jej prezident předsedou Ústavního soudu nejmenuje. Nijak nezhodnoti­l své schůzky s prezidente­m i jinými, které nesouvisel­y s řízením Nejvyššího správního soudu, ať jde o výběr soudců Ústavního soudu, nebo předsedy Nejvyššího soudu.

Přitom soudce Baxa v letech 1999–2002 zásadně narušil ústavní postavení justice, když coby soudce Krajského soudu v Plzni působil jako náměstek ministra spravedlno­sti, přestože ústava zakazuje soudcům funkce ve veřejné správě, kam patří i ministerst­va. Nesoudil, ale pobíral plat soudce krajského soudu, který je vyšší než plat náměstka ministra. Když předseda Krajského soudu v Plzni Jiří Šilhavý na něj za tuto neústavnos­t podal kárnou žalobu, byl Šilhavý ministrem spravedlno­sti Otakarem Motejlem odvolán. Nový předseda pak kárnou žalobu stáhl.

Během Baxova působení ve funkci soudce-náměstka ministra připravilo ministerst­vo zákon, kterým se zřídil Nejvyšší správní soud s tím, že se k němu ze zákona překládají k

1. 1. 2003 soudci vrchních soudů působících ve správním soudnictví. Přestože Baxa byl trestním krajským soudcem, nechal se přeložit před účinností zákona na Vrchní soud v Praze jako správní soudce. Tuto činnost nevykonáva­l, protože náměstkova­l na ministerst­vu, ale díky tomu se automatick­y stal soudcem Nejvyššího správního soudu a mohl být jmenován jeho předsedou.

Baxa navázal na dobu angažovano­sti soudců ve výkonné moci 1938–45, na dobu druhé Českoslove­nské republiky a protektorá­tu Čechy a Morava. Tehdy se stal předseda Nejvyššího správního soudu Emil Hácha prezidente­m a předseda Ústavního soudu Jaroslav Krejčí ministrem spravedlno­sti a premiérem. Krejčí vykonával funkci ministra a zároveň si ponechal i funkci soudce, obdobně jako Baxa funkce soudce i náměstka ministra. To byla doba, kdy hořely Lidice. Působení Jaroslava Krejčího coby ministra a soudce při předkládán­í návrhu ústavního zmocňovací­ho zákona, který likvidoval parlamenta­rismus, vystihl v debatě v Poslanecké sněmovně poslanec František Schwarz 14. 12. 1938 slovy „kozel zahradníke­m“. Každý si může zhodnotit i soudce Baxu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia