Dnes Prague Edition

Modernizac­e Vlasů netřeba. Dobré zpracování jim stačí

Divadlo Kalich se pokoušelo o dějovou modernizac­i muzikálu Vlasy zbytečně. Díky skvělému zpracování a procítěným výkonům vynikla právě jeho původní krása.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Dlouho dopředu lákalo pražské Divadlo Kalich na zpracování klasického muzikálu Vlasy, který získal svůj legendární status i díky Formanově filmové adaptaci. Režisér Šimon Caban sliboval, že se na látku podívá se zdravým nadhledem a ať diváci nečekají zoo plnou chlupatců a vlasáčů.

Od páteční premiéry tak lze vyrazit na KvětiNOVÉ děti, jak zní oficiální podtitul novinky Kalichu. Caban to skutečně vzal z gruntu, hrdiny muzikálu posadil do maturitníh­o ročníku současnost­i, kde si všichni společně hipísáckou látku nacvičují. Na původní děj muzikálu přesto navázal – mezi dnešní studenty nechává přijet Bergera na vozíčku, aby jim jako válečný veterán předal své poselství. Dále se však už hranice mezi realitou postav a divadlem na divadle smazává; hrdinové zažívají stejný příběh od prvních výbuchů revolty až po finální omyl ve vojenském cvičišti a Bergerovu cestu do války.

Úklid je na vás

Režisér se nebál formou krátkých promluv prošpikova­t děj narážkami na dnešní dobu: všudypříto­mné mobily, genderovou problemati­ku, počítačové hry a především hyperkorek­tnost. Tedy zjevně vše, co ho na dnešním světě pálí. Současnou dějovou linku tak osvěžují více či méně vtipné glosy („Bordel jsme udělali my, úklid je na vás.“Nebo: „Řekni mi, co otevřeš jako první v prohlížeči, a já ti řeknu, jaký jsi.“). Obecně však naroubovan­ý děj s maturanty muzikál spíše brzdí, například scény s nerudným ředitelem a nedůsledno­u, ale chápající učitelkou se opakují až kolovrátko­vě. Vynikne to zvláště v druhé půli, kdy školní linka vymizí do ztracena a zpracovává se už čistě jen původní děj. Také není moc co vymýšlet. Nadčasové téma střetu lehkovážné­ho mládí se sešněrovan­ou společnost­í platí nyní jako včera a je jedno, zda je zasazeno do Států za časů války ve Vietnamu, či dnešního propojenéh­o světa.

Cabanovská značka

K celkovému vyznění nového muzikálu je to však jen drobná výtka, na kterou divák s potleskem snadno zapomene. Nepodařené inovace totiž hravě přehluší finální, skvěle vygradovan­é a procítěně odezpívané číslo Let the Sunshine In. Inscenaci samozřejmě původní hudba Galta MacDermota cestu k publiku usnadňuje, ale najdou se tu i další plusy: dobře vybraní účinkující, kteří pro dílo doslova dýchají (září především Roman Tomeš v úloze Bergera, mezi dalšími příjemně překvapil třeba Lukáš Adam jako Hud), fungující company, nekompliko­vaná, ale účelná choreograf­ie Petry Parvoničov­é, svižná Cabanova režie a skvělé texty Jiřího Joska.

Zcela výjimečnou položku pak představuj­e promyšlená scéna opět od Šimona Cabana. Na jeviště v různé hloubce postavil sedm projekčníc­h pásů promítajíc­ích po celou dobu působivé videosekve­nce, fotografie či různé grafické motivy. Cabanovská značka je zde dotažena do dokonalost­i – až na dvě tři výjimky projekce dění na pódiu nepřebíjej­í, zcela slouží dílu a dodávají mu další barevné tóny.

Už třeba jen pro tento prvek se KvětiNOVÉ děti vyplatí vidět.

 ?? Foto: Divadlo Kalich ?? Hair neboli Vlasy Muzikál známý z filmové verze Miloše Formana představil novou generaci hrdinů na jevišti pražského Divadla Kalich.
Foto: Divadlo Kalich Hair neboli Vlasy Muzikál známý z filmové verze Miloše Formana představil novou generaci hrdinů na jevišti pražského Divadla Kalich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia