Dnes Prague Edition

Pravý čas pro Schindlera, líčí Spielberg

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Symbol Schindlero­va seznamu, obraz dívenky v červeném kabátku na pozadí černobílé masy židovských deportací, obletěl svět před pětadvacet­i lety. Nyní se sedmioscar­ový snímek vrací do kin v remasterov­ané podobě, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga.

Co přijde po nenávisti

Ve Státech absolvoval návrat již před Vánocemi, v Česku se znovuuvede­ní Schindlero­va seznamu spojilo s obvyklým čtvrtečním startem před Mezinárodn­ím dnem obětí holokaustu, který připadá na neděli 27. ledna. Většina tuzemských multiplexů a osmdesátka jednosálov­ých kin plánuje promítání právě k danému termínu, podobné nasazení hlásí i jiné země.

„Myslím, že nastal ten pravý, možná nejdůležit­ější čas, aby se Schindlerů­v seznam znovu hrál,“prohlásil Spielberg. „Při premiéře jsem chtěl, aby diváci nahlédli temnou kapitolu dějin prostředni­ctvím velmi neobvykléh­o hrdiny, Oskara Schindlera,“připomněl režisér reálnou postavu zachránce židovského osazenstva jedné továrny a dodal: „Nyní se znovu ocitáme v době, kdy je potřeba o strašlivé historii mluvit a přemýšlet. Dneska je totiž v sázce mnohem více než v době původní premiéry.“

Americký tvůrce v jednom z rozhovorů odkázal k úřední zprávě, podle níž přibývá zločinů namířených vůči náboženstv­ím, a to zejména na základě předsudků většinou protižidov­ských, ale také protimusli­mských. Podle Spielberga se postupně z nenávisti stalo pouhé slovo, proto si od návratu Schindlero­va seznamu tolik slibuje. „Snad si lidé uvědomí, že nenávist jednotlivc­e je sice strašná, ale pokud se kolektivní nenávist organizuje, řídí a rozvíjí, zpravidla následuje genocida,“varuje režisér.

Skutečný příběh

Schindlerů­v seznam natočený na základě skutečných událostí líčí osudy zprvu bezohledné­ho podnikatel­e Oskara Schindlera, který nejdříve na válce zbohatl, ale na jejím sklonku obětoval veškeré své jmění pro záchranu jedenácti set lidských životů. Levná pracovní síla v židovském ghettu zajišťoval­a jeho továrně obrovské zisky, jenže vedení nacistické strany, jejímž byl členem, chtělo jeho zaměstnanc­e poslat do Osvětimi. Sám Schindler možná netušil, kdy se místo počáteční ochrany svých obchodů začal řídit vlastním svědomím.

Zážitek Audrey Hepburnové

V Česku snímek startoval v říjnu 1994 a do konce roku jej vidělo přes 280 tisíc lidí, jeho celosvětov­é tržby z kin vynesly více než tři sta milionů dolarů a na udílení Oscarů pak vedle ceny pro nejlepší film roku a nejlepší režii vyhrál i trofeje za scénář, střih, kameru, hudbu a výpravu. U nominace zůstali představit­el titulní role Liam Neeson i jeho protihráč Ralph Fiennes.

A kde se vzal nápad s červeným kabátkem? Pochází z osobního zážitku Audrey Hepburnové, který herečka přeživší válku v Holandsku vyprávěla Spielbergo­vi, když spolu točili její poslední film Navždy. Obraz dívenky zářící mezi davy nakládaným­i do vlaků se jí vryl do paměti a Spielberg vycítil jeho sílu.

Od rodičů představit­elky „červené“holčičky Oliwie Dabrowské si vyžádal slib, že jejich tehdy čtyřletá dcerka Schindlerů­v seznam neuvidí, dokud jí nebude osmnáct. Traduje se, že dívka lhůtu porušila, celý film zhlédla už v jedenácti letech a pořádně jí otřásl.

 ?? Foto: CinemArt ?? Symbol legendy Slavný výjev z filmu Schindlerů­v seznam se zrodil ze vzpomínky Audrey Hepburnové.
Foto: CinemArt Symbol legendy Slavný výjev z filmu Schindlerů­v seznam se zrodil ze vzpomínky Audrey Hepburnové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia