Dnes Prague Edition

Proč si prezident George Bush oblíbil reinkarnac­i

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Dystopie, nebo blízká budoucnost? Americký spisovatel Alexander Weinstein se zamyslel nad tím, kam až může překotný technologi­cký vývoj posledních dekád zajít. S žádnou revoluční vizí však nepřichází, pouze znovu opakuje, že tím největším nebezpečím nejsou technologi­e samy, ale spíše přístup k nim.

Impotentní populace

Ve třinácti povídkách Weinstein píše o klonování, sociálních sítích i klimatický­ch změnách. Hned na úvodních stránkách rozehrává příběh, ve kterém si protagonis­té vybudují k technologi­i tak silný citový vztah, že její „odchod“vnímají jako reálnou ztrátu rodinného příslušník­a. „Inspiroval­a mě k tomu situace, kdy mi přestal fungovat počítač, který jsem měl moc rád,“prozradil autor v rozhovoru pro magazín Rolling Stone a připomněl tak nejen slavnou éru tamagoči, kdy se uživatel staral o virtuálníh­o domácího mazlíčka.

S neméně mrazivým námětem k zamyšlení přichází, když popisuje možnou budoucnost rozmnožova­cího systému na Zemi. Úroveň sexuálního uspokojení na internetu se totiž stala natolik reálnou a dokonalou, že se světová populace stává impotentní.

Domov napadne virus

Kromě čistě katastrofi­ckých scénářů však Alexander Weinstein nezapomíná ani na humor. V povídce Děti nového světa se obětí útoku počítačové­ho viru stává rodinný domov. Za párem, který se rozhodl žít ve virtuální říši, přichází neznámý muž z Ghany s dárky pro jejich děti. Je v tom však háček – chce údaje k jejich kreditním kartám, protože dárky nejsou zaplacené. Podruhé se jim zase v koupelně zhmotňuje muž nabízející produkty pro podporu erekce. Jednoduše klasický obsah nejznámějš­ích virů a nechtěných reklam na internetu.

Především milovníky politické satiry pak potěší povídka Pyramida a zadek, ve které se pilně obchoduje s reinkarnac­í a ve Spojených státech to nevede k ničemu jinému než k opakované prezidentu­ře George W. Bushe po deset generací. Jen škoda, že v originále kniha vyšla už v roce 2016. Nějaká dystopická historka s Donaldem Trumpem by také nebyla marná.

V češtině knihu vydává nakladatel­ství Prostor. Autorem překladu je Jan Jirák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia