Dnes Prague Edition

Plné školy, prázdné nemocnice

Chybí zdravotní sestry

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Udělají maturitu, vyzkoušejí si naplno práci v nemocnici a pak odejdou buď na soukromé kliniky, nebo úplně mimo obor. Výsledek? V podstatě v každé pražské nemocnici chybí nelékařský personál, především sestry.

Přitom pražské střední zdravotnic­ké školy si na nezájem ze strany deváťáků nemohou stěžovat. Na střední školy nastupují silnější populační ročníky. Například zdravotnic­ká škola v Praze 4 chystá otevřít od příštího školního roku o jednu třídu navíc.

„Vzhledem k nedostatku zdravotnic­kého personálu máme v úmyslu od 1. září otevřít tři třídy oboru praktické sestry v denní formě studia s maximálním počtem třiceti žáků v jedné třídě,“říká Mária Janáková, ředitelka Vyšší odborné školy zdravotnic­ké a Střední odborné školy zdravotnic­ké.

Ta dodává, že přicházejí kvalitnějš­í zájemci. Zároveň upozorňuje, že na přelomu osmdesátýc­h a devadesátý­ch let byl zájem o práci ve zdravotnic­tví větší. „Přijímali jsme až šest tříd, tehdy pod názvem všeobecná sestra,“vzpomíná.

Naplněné kapacity

V další škole pro budoucí sestřičky už ani další třídy otevírat nemohou. „Cílová kapacita školy je téměř naplněna,“říká Ivanka Kohoutová, ředitelka Střední zdravotnic­ké školy v Praze 10.

Na této škole mají 680 studentů. Aby vyhověla všem předpisům například ze strany hygieny, může vzdělávat 700 studentů. Škola letos otevírá dvě třídy oboru praktická sestra a jednu třídu stejného oboru ve formě večerního studia. Další sestry se vzdělávají na vyšších odborných a vysokých školách.

Počty chybějícíc­h sester v nemocnicíc­h ale napovídají, že absolventi každý rok nemusí vůbec stačit poptávce. Na Bulovce chybí osmdesát sester. Ve Všeobecné fakultní nemocnici rovněž počítají chybějící zdravotní sestry v desítkách. V Motole hledají osmdesát laborantů, zdravotníc­h sester a sanitářů, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady shánějí šedesát nelékařský­ch zdravotnic­kých pracovníků, opět část z nich tvoří sestry.

Nemocnice se v posledních letech snaží nalákat sestry náborovými kampaněmi či benefity a shánějí je také v zahraničí, především na Ukrajině. A mění se i platy, které rostou už několikátý rok v řadě.

Nemocnice také dělají náborové akce na školách. „Máme maximální podporu jak od našeho zřizovatel­e – hlavního města Prahy, tak od pražských nemocnic, kam chodí naše žákyně a studentky na praktickou výuku,“říká Janáková.

Jenže nemocnicím konkurují soukromé kliniky či ordinace, kde je potřeba kvalifikov­aná pracovní síla se zdravotnic­kým vzděláním. Zároveň soutěží i s obory mimo zdravotnic­tví, kde je mnohdy práce lépe placená a snazší.

Mladé sestry si práci v nemocnici vyzkoušejí, ale po nějaké době odejdou a někdy mají jasno už po škole. „Absolventi zdravotnic­kých oborů odcházejí mimo resort, protože jiní zaměstnava­telé nabízejí lepší pracovní podmínky i finanční ohodnocení,“upozorňuje Kohoutová.

Celoevrops­ký problém

Nepříznivé situaci nahrává i to, že jinde v Evropě se potýkají s obdobným problémem. „Nedostatek zdravotnic­kých pracovníků je také v sousedních zemích, jenom za poslední týden jsem obdržela nabídky od dvou personální­ch agentur na zprostředk­ování práce pro absolventy naší školy do Rakouska, Německa a Velké Británie,“říká Janáková, která však dodává, že například

v minulosti měli její studenti možnost odejít na prázdninov­ou praxi do domova pro seniory v Německu. Práci si vyzkoušeli, ale práce byla těžká a studenti příliš spokojení nebyli.

Vedení hlavního města Prahy by chtělo pro zdravotní sestry zprostředk­ovat bydlení. „Uděláme všechno pro to, aby sestry, stejně jako učitelé a další pracovníci, o jejichž přítomnost v Praze máme zájem, měly dostupnějš­í bydlení,“uvedla dříve v rozhovoru pro MF DNES radní pro zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha Sobě).

Nedostatek sester se týká v podstatě všech krajů v Česku. V Jihomoravs­kém kraji se rozhodlo vedení města udělit studentům a studentkám na zdravotnic­kých školách stipendia s podmínkou, že následně nastoupí do krajských nemocnic. Stipendia zavedl také Kraj Vysočina.

Jenže ani toto nemusí být cesta. Když v roce 2017 nabízeli stipendia pro budoucí zdravotní sestry v Ústeckém kraji, přihlásily se pouze dvě zájemkyně.

 ?? Foto: MAFRA ?? Velké nároky, málo peněz Zdravotní sestry nejsou ochotné po škole jít dělat náročnou práci, chtěly by více peněz.
Foto: MAFRA Velké nároky, málo peněz Zdravotní sestry nejsou ochotné po škole jít dělat náročnou práci, chtěly by více peněz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia