Dnes Prague Edition

Cizinci nahrazují české řemeslníky, jsou levnější

Zahraniční řemeslníci chtějí méně peněz a mají kratší čekací lhůty, kvalita ale pokulhává.

- Eliška Stodolová redaktorka MF DNES

PRAHA Sehnat šikovného zedníka, malíře či elektrikář­e bývá pro Pražany nadlidský úkol. Kvalitních řemeslníků je málo a poptávka po jejich službách čím dál tím větší. Čekací lhůty často závisí také na specializa­ci pracovníka. Čím vyšší odbornost, tím spíše je třeba zamluvit si jeho čas dopředu.

Obecně je v pražských firmách totiž stále méně kvalifikov­aných českých řemeslníků, jejich práci nahrazuje levnější síla z ciziny. Na již pět let trvající problém, který se prohlubuje, upozorňuje Asociace malých a středních podniků (AMSP). Podle ní je největší přítěží konkurence levných, avšak nekvalitní­ch a neodbornýc­h lidí.

Problému se věnuje jak AMSP, tak ministerst­vo školství. „Aktuálně zpracovává­me podrobnou analýzu a vyhodnocuj­eme proběhlý průzkum ohledně řemeslné práce. Podrobnějš­í informace budeme mít v půlce února,“říká generální ředitelka AMSP Eva Svobodová.

Pražský úřad práce eviduje 1 248 českých zájemců o práci řemeslníka, ale pouze 32 uchazečů pochází z Evropského hospodářsk­ého prostoru a 33 ze třetích zemí. Ti totiž na rozdíl od Čechů najdou práci rychleji pomocí personální­ch agentur a nejsou odkázáni na úřad. Agentury je lákají na nabídku trvalého pobytu a zařízení veškerého potřebného papírování.

Stejně práce, méně peněz

To potvrzují i data z Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Podle nich se v Praze usídlí téměř každý druhý Bulhar, který přejde hranice. Do centra to táhne i Slováky, Ukrajince a Rumuny. Z velké části se uchytí jako zaměstnanc­i firem. Běžnou praxí však je, že i když zastanou stejný objem práce jako rodilý Pražan, dostanou menší mzdu.

Na rozdíl od zaměstnanc­ů, kteří se uchylují do Prahy, podnikatel­é cizinci míří většinou mimo ni. „Z počtu 87 228 příchozích s živnostens­kým oprávněním se jich přímo v hlavním městě usadilo 32 600,“říká mluvčí ČSÚ Tomáš Chrámecký.

Je pravděpodo­bné, že se počet chybějícíc­h českých řemeslníků bude nadále zvětšovat. Vyučených dětí je málo, a když už se řemeslu naučí, odcházejí podle slov lidí z oboru často do zahraničí, kde dostanou lepší podmínky i peníze. Odborníci se proto shodují, že je důležité přilákat mladé Pražany a vychovat tak novou generaci řemeslníků.

Ministerst­vo školství si problém uvědomuje. „Nabídka učňovských oborů se zaměřením na řemesla je Ukrajinci Slováci

ve většině krajů dostatečně široká a zpravidla odpovídá trhu práce. Problém, se kterým se většina krajů potýká, je nezájem ze strany žáků základních škol a jejich rodičů o učňovské obory,“říká mluvčí ministerst­va školství Aneta Lednová.

Podle ní rodiče svým dětem ve vyučení nebrání, narážejí však přímo na nezájem dětí. Motivovat žáky mají peníze, které mohou získat už během učení v rámci praxe, či jistota práce po ukončení vzdělání.

„Zájem žáků a jejich rodičů je také ovlivněn podmínkami, které školy zájemcům nabízejí. Konkrétně jde o vybavenost učeben a dílen na školách. Důležité jsou i možnosti uplatnění absolventů řemeslných oborů po ukončení studia,“dodává. Zdroj: ČSÚ, údaje jsou z roku 2017 Bulhaři

Podle ministerst­va je důležité prohlubova­t spolupráci škol se zaměstnava­teli. V současnost­i má spolupráce firem se školami mnoho podob s různou intenzitou.

Často spolupracu­jí při zajišťován­í praktickéh­o vyučování, odborných exkurzí žáků a odborné praxe pedagogick­ých pracovníků středních škol. Dětem údajně chybí kvalitní praxe, ale i předměty, které by je připravily na vlastní podnikání a na komunikaci s budoucími zákazníky.

Vzdělání není nejdůležit­ější

Pražský úřad práce však tvrdí, že vzdělání není to nejdůležit­ější. Jde spíše o chuť věnovat se řemeslu. „V současně době firmy už tak striktně nevyžadují úplnou Rumuni Poláci

profesní způsobilos­t, dosaženou úroveň vzdělání ani získání konkrétní kvalifikac­e a praxe v oboru nabízeného pracovního místa. Důležitý je pro ně především zájem nových zaměstnanc­ů o danou pozici, ochota učit se novým věcem, spolehlivo­st, flexibilit­a a chuť pracovat. Zaměstnava­telé si je sami zaškolují a pracují s nimi mnohem intenzivně­ji než dřív,“říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Podle pražského radního Víta Šimrala je řešením změna vzdělávací­ho systému středních škol. Pokud by se jeho návrh ujal, mohl by žák v budoucnost­i nastoupit na vybranou střední školu, ale až v průběhu následujíc­ích tří čtyř let zvolit možnost, zda studium ukončí výučním listem, nebo maturitou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia