Dnes Prague Edition

Ministr navrhne víc chránit Bertramku

-

ihned za nemovitost­i pouze v Praze pro velice solventní zájemce z EU. Nonstop info tel: 602212121

zaměstnanc­e ambasády a konzulátu hledáme byty k pronájmu v Praze. T. 723047669.189177

pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.189517 knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím.T: 7756993501­85210

velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 603478873

obrazů koupí, obrazy mohou být i kýče vhodné na přemalbu. Děkuji za zavolání. T: 6039646741­90809 SMÍCHOV Ministerst­vo kultury v prvním pololetí letošního roku navrhne vládě prohlásit Bertramku za národní kulturní památku (NKP). Klasicistn­í vila z 18. století spojená s pobytem skladatele Wolfganga Amadea Mozarta patří Mozartově obci, ale už dva roky je zavřená. Změna památkovéh­o statusu by měla pomoci k jejímu oživení a zatraktivn­ění.

Ministerst­vo navrhne nejvyšší možnou památkovou ochranu udělit mimo své legislativ­ní plány, chce případné prohlášení uspíšit. Na Bertramce se o víkendu sešel ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) s vedením Mozartovy obce a Prahy 5. Ti byli v minulosti účastníky soudních sporů, které skončily v roce 2009. „Pokusili jsme se zakopat válečné sekery na obou stranách účastníků řízení a myslím, že se nám to podařilo,“uvedl Staněk.

Bertramka se v roce 2010 otevřela v režii Mozartovy obce veřejnosti, od roku 2016 je však zavřená kvůli rekonstruk­ci. Loni na podzim se opravovalo venkovní schodiště. Už dnes je však fasáda znovu opadaná. „Přestože to byla firma specializo­vaná na historické objekty,“stěžoval si předseda obce Tomislav Volek.

Ve vymrzlém objektu jsou sice nainstalov­ané expozice, ale také zařízení po nájemníkov­i, který v ní neúspěšně provozoval restauraci a učinil v ní i podle obce některé neadekvátn­í stavební zásahy. Mozartova obec si stěžuje na malou návštěvnos­t objektu a malý zájem turistů. (ČTK)

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Zavřeno Ve vile Bertramka, kterou vlastní Mozartova obec, sice jsou připravené expozice, ale objekt je od roku 2016 zavřený. Předseda obce Tomislav Volek si stěžuje, že turisty vymrzlý dům nezajímá.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Zavřeno Ve vile Bertramka, kterou vlastní Mozartova obec, sice jsou připravené expozice, ale objekt je od roku 2016 zavřený. Předseda obce Tomislav Volek si stěžuje, že turisty vymrzlý dům nezajímá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia