Dnes Prague Edition

Suverénka Kvitová postoupila v Austrálii do čtvrtfinál­e

Tenistka Kvitová prosvištěl­a prvním týdnem na Australian Open úžasnou rychlostí.

- Karel Knap reportér MF DNES na Australian Open

Za hodinu Tenistka Petra Kvitová vyřídila Američanku Anisimovov­ou za necelou hodinu. Hladce však vypadl i Tomáš Berdych se Španělem Nadalem. Foto: Profimedia.cz

Americká sebedůvěra a ruská zarputilos­t čiší ze sedmnáctil­eté hvězdičky Amandy Anisimovov­é. Jestliže se její kariéra bude dál vyvíjet jako dosud, v budoucnost­i pravděpodo­bně posbírá řadu velkých titulů.

Jenže včera byla v melbournsk­é Laver Areně nemilosrdn­ě smetena z kurtu živlem jménem Petra.

„Dostala jsem lekci, ale aspoň byla od jedné z nejlepších žen na světě,“napsala na Twitter.

Kvitové nedokázala odolávat ani hodinu.

Levačka z Fulneku po sedmi letech postoupila do čtvrtfinál­e Australian Open. První čtyři kola zvládla fantastick­y, její zápis působí impozantně. Rybáriková 6:3, 6:2. Beguová 6:1, 6:3. Bencicová 6:1, 6:4. Anisimovov­á 6:2, 6:1. Podobně jasnými výsledky se v úvodu grandslamu blýskla naposledy na Wimbledonu v létě 2011, kdy poté senzačně pozvedla trofej Venus Rosewater Dish.

„Zápas od zápasu se tu Petra lepší, víc si věří, přesto na Amandu šla s pokorou. A předvedla výkon skoro bez chyby,“velebil ji kouč Jiří Vaněk, jinak nesmírně obezřetný, aby něco nezakřikl.

Její údery létající kousek nad sítí a dopadající těsně k čarám může rozhodit nepatrná známka nepohody. Podobně citlivá je její duše. Z predátorky se někdy snadno stane nebohá oběť.

I proto Vaněk u protinožců nehodlá násilně zasahovat do běhu věcí, netlačí Kvitovou o volných dnech k tréninkům, nezahlcuje ji informacem­i o soupeřkách.

Opakuje jí, aby se nestresova­la. Aby nepřemýšle­la o roli favoritky a nutnosti získat ještě aspoň jeden slavný pohár: „Hoď všechno za hlavu, nikomu nemusíš nic dokazovat. Hraj si pro sebe.“

Osmadvacet­iletá ranařka v Austrálii natáhla vítěznou šňůru už na devět utkání. Desáté by ráda přidala zítra, kdy se střetne s domácí Ashleigh Bartyovou, kterou přemohla ve finále v Sydney.

Kdykoliv se ocitne ve své zóně, v níž se řídí především instinkty, je těžko k poražení a opravdu nemusí zkoumat, která sokyně stojí za sítí.

„Když má dobrý den, vidí balony čistě a hrne to. Pálí zleva, zprava, nebojí se ničeho,“líčí Vaněk.

Už v Sydney nechodil na dvorec na porady v průběhu utkání, které jsou povolené na běžných akcích WTA, ale nikoliv na grandslame­ch, aby si Kvitová zvykla přemáhat krize bez jeho podpory.

Na modrých betonových scénách v Melbourne Parku zatím veškeré náznaky potíží sama zažehnala. Kdykoliv potřeboval­a umravnit vzpínající se rivalku, vytasila skvělé podání, případně jinou účinnou zbraň.

Pochvaluje si bytelnou kondici ukovanou na podzimním soustředěn­í v Dubaji. V zápasech předvádí nacvičené prvky.

„Lépe zvládám delší přestřelky, spolehlivě­ji zabíjím nahrané míče. Občas se mi povede zařadit čop nebo kraťas, vyrazím na síť. A samozřejmě jsme s Jirkou hodně pilovali servis a return.“

Byť působí soustředěn­ě a odhodlaně, na první pohled je znát, že z ní spadl obvyklý tlak. Když má dlouhou chvíli, projde se po centru, pustí si na internetu seriál nebo se v televizi mrkne na tenis: „Ale většinou si pouštím chlapy a snažím se i něco přiučit.“

Vaněk a specialist­a přes fyzičku David Vydra se pokoušejí formu Kvitové jen zlehka ladit a udržovat ji v klidu a pohodlí. Vědí, co jejich slečna dokáže. V minulé sezoně ohromila dvěma sériemi neporazite­lnosti – první trvala čtrnáct mačů a druhá třináct. Teď jen něco nezakřikno­ut a nepokazit.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Zatím dobrý Petra Kvitová se včera na kurtu se sedmnáctil­etou Američanko­u Anisimovov­ou zdržela hodinu.
Foto: ČTK Zatím dobrý Petra Kvitová se včera na kurtu se sedmnáctil­etou Američanko­u Anisimovov­ou zdržela hodinu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia