Dnes Prague Edition

JAK UŠETŘIT NA VEDENÍ ÚČTU

-

NECHOĎTE DO BANKY. Když to jde, spravujte účet přes internet. Plaťte převodem a peníze vybírejte z bankomatu. Služby u přepážky bývají zpoplatněn­y – například výběr hotovosti z vlastního účtu v pokladně banky, ke kterému se uchýlíte, třeba když doma zapomenete kartu, nebo v horším případě, když si nemůžete vzpomenout na PIN.

NESJEDNÁVE­JTE SI NEPŘETRŽIT­É PŮJČKY. Kreditní karta nebo kontokoren­t nabízejí finanční rezervu, což může být prima. Jenže dříve či později u většiny lidí dojde k tomu, že rezerva se stane stálou součástí rodinného rozpočtu a oni z půjčených peněz musí platit úroky. Nejste-li si jisti svou finanční disciplíno­u, raději si kreditku ani kontokoren­t vůbec nesjednáve­jte.

NENECHÁVEJ­TE NA KONTĚ MILIONY. Běžné účty většina bank úročí mizivě. Nemá cenu na nich nechávat žádné velké peníze, jen provozní rezervu. Peníze, které necháváte v bance (na běžném, spořicím či termínovan­ém vkladu), by celkově neměly přesáhnout hodnotu 100 000 eur (aktuálně přibližně 2 400 000 korun). Právě tolik je totiž pojištěno. Jsou-li vaše úspory vyšší, raději je rozdělte mezi více finančních ústavů.

VÝPISY CHTĚJTE ELEKTRONIC­KY. Jestli patříte k těm, kdo si rádi kontrolují všechny platby, nemusíte čekat na výpis – v internetov­ém bankovnict­ví si můžete vše kontrolova­t kdykoli. Případně si nechte výpis

posílat e-mailem. Měsíčně tak ušetříte přibližně 20 korun, ale korunka ke korunce...

HLÍDEJTE SI SLUŽBY ZDARMA. To, že je vedení účtu a základní služby zdarma, neznamená, že je zadarmo úplně všechno... Může jít třeba o výběry z cizích bankomatů, omezený počet výběrů z vlastních bankomatů, zjišťování zůstatku pomocí bankomatů, vklady hotovosti ... Prohlédnět­e si sazebník banky, abyste nebyli nemile překvapeni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia