Dnes Prague Edition

Jak ušetřit na telefonu a datech

Volá váš operátor a něco vám nabízí? Vsaďte se, že když kývnete, budete mít služby, které jste dosud nepotřebov­ali, a zaplatíte alespoň o pár korun měsíčně víc než dosud... Opravdu nižší cenu získáte spíš u konkurence.

- Připravila: Jolana Nováková

Telefony a data

1 Co je psáno, tomu věřte

První a nejdůležit­ější pravidlo je toto: Jakoukoliv telefonick­ou nabídku odmítejte, dokud nejste předem písemně seznámeni s podmínkami. Poproste tedy volajícího, ať vám vše pošle e-mailem či poštou. Prodejce vám totiž po telefonu barvitě vylíčí jen výhody nové nabídky, nevýhody zmíní jen okrajově, či dokonce vůbec. Nezapomeňt­e, že smlouvu lze uzavřít jen tím, že do telefonu řeknete slovo „ano“.

2 Chcete slevu? Jděte jinam

Taktika „dejte mi slevu, nebo půjdu jinam“už nefunguje. Operátoři snadno prohlédli, že lidé jen zkoušejí, co to udělá... Jestli voláte draze, volte jiný model: domluvte se s jiným operátorem a tomu stávajícím­u pošlete výpověď. V tu chvíli se nejspíš dočkáte opravdu zajímavé nabídky a můžete se rozhodnout, že výpověď stáhnete zpět, nebo ne.

3 Se závazkem, nebo bez?

Pokud si sjednáte tarif se závazkem na dva roky, budete platit méně. Například u O2 je neomezený tarif se závazkem za 499 korun měsíčně, smlouva bez závazku je o 150 korun dražší.

Co se děje na konci dvouletého závazku? Operátor se vás zeptá, zda chcete dál pokračovat za stejných podmínek, nebo zda má smlouva pokračovat dál na dobu neurčitou (v tom případě se cena nejspíš zvýší).

Když chcete odejít jinam dřív, než závazek skončí, musíte počítat s pokutou. Dnes už je zákonem upraveno, že taková pokuta není pekelná. Jde o cenu vašeho měsíčního tarifu počet zbývajícíc­h ° měsíců 20 procent. Platíte třeba 499 ° korun měsíčně, vypovíte 10 měsíců předčasně, zaplatíte 998 korun.

4 Změna není velký úřad

Můžete si samozřejmě koupit novou SIM kartu a nechat si její číslo,

ale výhodnější je požádat o přenos čísla původního. Nebudete muset všem kamarádům a úřadům hlásit nový kontakt.

Prvním krokem je vyžádat si u svého operátora takzvané přenosové číslo ČVOP (číslo výpovědi opouštěnéh­o poskytovat­ele). Jestli nemáte cestu kolem pobočky, získáte ho i na infolince. Jen počítejte s tím, že vám ho neřeknou hned – budou si vás přeposílat jak slepičku, co sháněla pro kohoutka kapku vody.

S přenosovým číslem se zaregistru­jte u nového operátora. Opět to lze udělat osobně na pobočce, telefonick­y, ale klidně i online v „samoobsluz­e“na internetu.

Dostanete potvrzovac­í SMS a e-mail s informací, kdy přenos nastane. Do té doby používáte „starou“SIMku. Samotný přenos čísla nastane v noci, ráno pak do telefonu dáte SIM kartu nového operátora.

5 Nebojte se virtuálna

Virtuální operátor nemá vlastní sítě, jen přeprodává služby. Ale dokáže nabídnout lepší ceny. Uvádíme některé příklady:

yČEZ Mobil – neomezený tarif za 400 Kč měsíčně bez závazku, v ceně 2 000 SMS, data lze přikoupit

yMobil.cz – předplacen­á karta, cena za volání 2,20 Kč/min, za každé dobití 200 MB dat na 30 dní (po vyčerpání fungují data dál, ale pomaleji)

y Sazka Mobil – předplacen­á karta, volání 2,50 Kč/min, při dobití alespoň 300 Kč si lze vybrat na 30 dní z odměn: Levné volání (1,5 Kč/min – od února 1 Kč/min) a SMS, Kredit navíc 100 Kč, Internet 1 GB zdarma, Neomezené volání a SMS v síti.

y Tesco Mobile – předplacen­á karta – volání od 1,5 Kč/min, v rámci balíčků lze mít neomezené volání a sms za 480 korun měsíčně (4° sedmidenní balíček za 120 Kč).

 ??  ??
 ??  ?? OPERÁTOR NUTNOST DOBITÍ MINUTA POZNÁMKA
OPERÁTOR NUTNOST DOBITÍ MINUTA POZNÁMKA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia