Dnes Prague Edition

Půl napůl. ODS vysílá do eurovoleb tři muže a tři ženy

-

Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

čele kandidátky občanských demokratů do evropských voleb budou europoslan­ci Jan Zahradil a Evžen Tošenovský či poslankyně Veronika Vrecionová. Novinkou v podání ODS však je, že mezi první šesticí jsou tři muži a tři ženy.

„Nemusíme k tomu mít ani žádné kvóty,“řekl předseda ODS Petr Fiala.

„To není žádné vědomé rozhodnutí, že to bude dobře vypadat. Tak to prostě vyšlo,“uvedl Fiala. Mezi první šesticí jsou také analytik legislativ­y EU Ondřej Krutílek, šéfka plzeňské Hospodářsk­é komory Radka Trylčová a advokátka Eva Decroix. „Je to tým vyvážený, ve kterém je řada zkušených osobností,“řekl Fiala. Již v prosinci ODS rozhodla, že lídrem do voleb bude europoslan­ec a bývalý místopředs­eda strany Jan Zahradil. „Nechceme se účastnit hlubší integrace,“uvedl v pondělí Zahradil.

O víkendu vybrali své kandidáty do europarlam­entu Piráti. Vede je softwarový specialist­a Marcel Kolaja a strana sebevědomě vyhlásila, že chce volby vyhrát. A to jak ty evropské, tak do Sněmovny za dva roky. Spolu s Kolajou jsou na čele kandidátky i další spíše širší veřejnosti méně známé tváře: Markéta Gregorová z Brna, poslanec Mikuláš Peksa a ústecký zastupitel Lukáš Blažej.

ČSSD oznámila, že její kandidátku povede europoslan­ec Pavel Poc, lidovce rovněž europoslan­ec Pavel Svoboda, KSČM místopředs­edkyně Kateřina Konečná. Do čela kandidátky ANO chce Babiš prosadit europoslan­kyni Ditu Charanzovo­u.

TOP 09 a hnutí STAN chtějí mít do konce ledna jasno, zda do eurovoleb půjdou společně. Za TOP 09 by rád obhájil křeslo šéf strany Jiří Pospíšil a hnutí Starostové a nezávislí sází na Stanislava Polčáka.

 ?? Foto: ČTK ?? Známé tváře Kandidátku ODS povedou například Jan Zahradil a Evžen Tošenovský.
Foto: ČTK Známé tváře Kandidátku ODS povedou například Jan Zahradil a Evžen Tošenovský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia