Dnes Prague Edition

Začíná epidemie chřipky, pořádně si myjte ruce

-

Letošní epidemie chřipky už se blíží, oznámil v Česku Státní zdravotní ústav. Nemocných je zhruba 1 158 na 100 000 obyvatel. Od začátku sezony loni na podzim skončilo na jednotkách intenzivní péče 39 nemocných chřipkou, sedm lidí zemřelo.

Hlášená nemocnost akutními chorobami dýchacích cest oproti druhému kalendářní­mu týdnu stoupla asi o 5,6 procenta. Vyplývá to z informací na webu SZÚ.

V loňské sezoně 2017/2018 s vážným průběhem chřipky skončilo v nemocnici přes 660 lidí, z toho zhruba 260 v souvislost­i s chřipkou zemřelo.

Epidemie se vyhlašuje při 1 500 nemocných na 100 000. Přichází každoročně a většinou začíná právě touto dobou.

Podle odborníků všichni pacienti s chřipkou nejdou k lékaři a ne všichni lékaři chřipku hlásí krajským hygienický­m stanicím, čísla je tak třeba vynásobit až desetkrát, aby odpovídala realitě. V Evropě hlásí epidemii chřipky nyní šestnáct zemí, za týden přibylo dalších šest. Kromě všech skandinávs­kých zemí je mezi nimi kompletní jižní a jihozápadn­í pobřeží kontinentu, Slovinsko a pobaltské země.

Chřipkové viry se dělí na typy A, B a C a jejich podtypy. Proti nemoci je dostupné očkování, které lékaři doporučují na podzim zejména seniorům a chronickým pacientům. Odborníci očkovací vakcínu pro následujíc­í sezonu sestavují podle odhadů, jaké typy viru budou v sezoně kolovat.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinněj­ší prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou vodou s mýdlem.

(ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia